Woudloperstentje

Wie zichzelf eens lekker bang wil maken, moet vooral zonder tent gaan wandelen in Cornwall. Daar, op de onbewoonde vlaktes van Dartmoor en Exmoor kun je dagenlang zwerven tussen blokken graniet en diep uitgesleten rivierbeddingen....

Novan Bemmel

De wind doet je pannetje omwaaien, donkere boomtakken buigen zich naar je toe en ergens achter je hoofd klinken voeten die door water plassen. En als de wandelaar eindelijk slaapt, likt een mooie vrouw zijn gezicht af. Je opent de ogen. . . en kijkt recht in de neusgaten van een langharig rund. Met zijn ruwe tong likt het enorme dier zout van je voorhoofd. De horens blinken in het maanlicht.

Voortaan toch maar een tentje meenemen. De simpelste oplossing, meldt het Handboek voor Jonge Woudlopers, is een zeiltje draperen over een strakgespannen touw. En nog steeds adviseren wandelaars elkaar in koffiehoeken van buitensportwinkels dat een zeiltje van de bouwmarkt veruit de goedkoopste en lichtste oplossing is jezelf tegen de elementen te beschermen.

Maar tegen dieren helpt dat niet veel. Niet tegen zwijnen of een enkele verdwaalde hyena, en zeker niet tegen muggen en muskieten. De romantiek van het slapen onder de sterren verdwijnt snel als insecten zich in zwarte kolommen boven je hoofd verzamelen. Onbegrijpelijk dat daar zo weinig over wordt geklaagd in de dagboeken van ontdekkingsreizigers.

Moderne wandelaars kunnen sinds kort een tentje kopen dat het midden houdt tussen een zeiltje en een echte tent met grondzeil en muskietengaas. Zo maakt de Amerikaanse fabrikant MSR vooral bekend van brandertjes het model Missing Link (A 245): een lichtgewicht tentje van nylon, 1,3 kilo, waarbij de tentstokken zijn vervangen door wandelstokken. Die hebben de meeste wandelaars tegenwoordig toch bij zich om de kniete ontlasten, dus dat scheelt weer een paar ons.

De Nederlandse tentfabrikant Erdman Schmidt uit Hoogeveen slaat terug met de Pelgrimini, een nieuw model dat dit weekeinde wordt geroduceerd op de ANWB-Kampeerdagen op het Almeerderzand (24 en 25 april).

Het gaat om een nylon tentje met omgekeerde wandelstok in het midden en muskietengaas rondom langs het grondzeil. Het resultaat weegt toch nog bijna 1,6 kilo (A 365). Een goede slaapzak is aan te raden, want het kan flink waaien in de Pelgrimini.

Beide tentjes zijn niet geschikt voor elke trip. 'Veel serieuze wandelaars hebben meer dan tent', zegt Dick Schmidt van buitensportzaak Tatteljee in Zunderdorp. Zelf kiest hij in de winter voor een koepeltent die zonder lijnen kan staan, zodat hij geen haringen in bevroren grond hoeft te slaan. Een nadeel van een koepel is het ontbreken van een luifeltje waaronder kan worden gekookt.

Als gewicht geen rol speelt, bijvoorbeeld als de auto meegaat, mag de katoenen tent mee. 'Dat is zl comfortabeler dan een nylontent. Die zijn altijd benauwd en leveren condens op.' Dan vormen zich dikke waterdruppels uit de adem aan de binnenkant van het tentdoek.

Maar als de kampeerspullen per rugzak worden vervoerd, telt elk grammetje. Een katoenen tent voor twee personen weegt volgens Schmidt zo'n drie ier kilo. Eenzelfde tent uitgevoerd in nylon weegt gemiddeld 2,5 kilo. Een bivakzak, een soort slaapzakhoes van bijvoorbeeld Gore-Tex, weegt een paar ons. De Missing Link en Pelgrimini, signaleert hij, zit daar mooi tussenin. Een veredelde bivakzak of een benauwd tentje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden