Worteltrekken

'Als een belegger een rekenmachine aanschaft, dient hij er altijd een aan te schaffen met een toets waarmee de n-de machtswortel uit een getal kan worden berekend....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Jaap van Duijn, de beleggingsgoeroe van de Robeco Groep, laat in een artikel in zijn eigen clubblad Safe blijken een kundig rekenaar op de zak-Japanner te zijn. Het gebruik van de n-de machtswortel is nodig als positieve beleggingsresultaten regelmatig worden afgewisseld met negatieve en iemand toch een gemiddeld rendement over langere periode wil berekenen.

De rekenkunst van Van Duijn is boven alle kritiek verheven. Maar heeft de Robeco-bestuurder ook verstand van beleggen?

Een groeiend aantal Robeco-rekeninghouders begint daar aan te twijfelen. Na het desastreuze beleggingsjaar 1994 dreigt de Robeco Groep weer op een rampjaar af te stevenen. Terwijl de beurzen van Wall Street en Amsterdam dit jaar het ene na het andere record boeken, kunnen de Robeco-fondsen niet of nauwelijks een positief rendement behalen.

Ondanks de wereldwijde recordregen heeft het vlaggeschip van het Rotterdamse beleggingsconsortium - het aandelenfonds Robeco - in de eerste zeven maanden van dit jaar een negatief rendement van 1,5 procent geboekt.

Het aandelengroeifonds Rolinco bleef met een rendement van 0,3 procent net boven de streep. Beide fondsen bungelen dan ook onderaan op de door IRIS (de denktank van de Rabobank en Robeco zelf) opgestelde ranglijst van Nederlandse aandelenfondsen die wereldwijd beleggen. Ter vergelijking: Delta Lloyd Investment Fund haalde dit jaar een rendement van 10,7 procent.

Hoe kan dat? Om alle kritiek bij voorbaat in de kiem te smoren, legt Robeco in hetzelfde nummer van Safe verantwoording af tegenover een boze rekeninghouder. Het verweer is simpel: ook Robeco heeft last van de harde gulden.

Terwijl de wereldwijd beleggende concurrentie zo slim is geweest het leeuwedeel van de toevertrouwde gelden in Nederlandse aandelen te stoppen heeft Robeco zijn vleugels uitgespreid over de continenten. Het aandelenfonds Robeco concentreerde zich juist op de rest van Europa, daar waar de beurzen minder snel stegen en de valutakoersen ten opzichte van de gulden in waarde inboetten. Rolinco belegde vooral op de Aziatische markt, waar de beurzen niets deden (Hongkong) of zelfs kelderden (Tokio).

Maar doen de regionale fondsen van Robeco het dan wel beter dan de Nederlandse concurrentie? Ook dat valt tegen. Het RG America Fund haalde slechts een rendement van 2,4 procent tegen 7,4 procent van het ABN Amro America Fund.

Het RG Pacific Fund kwam met een negatief rendement van 7,4 procent nog in de grijze middenmoot terecht, maar het RG Europe Fund wist met een rendement van 3,2 procent alleen het Europe Growth Fund van MeesPierson achter zich te houden. Alleen bij de op de Nederlandse markt gerichte aandelenfondsen behoorde RG Hollands Bezit met een rendement van 11,3 procent tot de subtoppers.

Tot voor kort verdedigde de Robeco Groep zich met de resultaten op langere termijn, maar ook daarbij blinkt het beleggingsconsortium bepaald niet meer uit. Robeco en Rolinco hebben op lange termijn twee opdrachten. Ze moeten in de top-vijf staan van de wereldwijd beleggende Nederlandse aandelenfondsen. En daarnaast moeten ze de wereldindex, zoals die wordt berekend door de effectenbank Morgan Stanley, verslaan.

Deze doelstellingen lijken niet echt hoog gegrepen, maar voor Robeco te hoog. In de laatste vijf jaar bedroeg het gemiddeld rendement van het aandelenfonds Robeco 5 procent en dat van Rolinco 4,9 procent. Dat is niet alleen 2,5 procent minder dan bijvoorbeeld het ABN Amro Aandelenfonds. Het is ook gemiddeld 2,5 procent minder dan wat de als suffe beleggers bekend staande Nederlandse pensioenfondsen wisten te behalen op hun beleggingen.

Robeco heeft altijd betoogd dat beleggen in aandelen op lange termijn beter rendeert dan sparen. Gezien de resultaten binnen Robeco zelf valt de stelling inmiddels te betwisten. Het gemiddeld rendement van het eigen spaarfonds Roparco bedroeg in de afgelopen vijf jaar 6,9 procent, aanzienlijk beter dan dat van de Robeco-aandelenfondsen. En voor het berekenen van het rendement op een spaarfonds is worteltrekken niet nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden