Recept

Worteltortilla's met pompoenvulling

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: worteltortilla's met pompoenvulling (hoofdgerecht voor 5 à 6 wraps).

Beeld Pay-Uun Hiu

Wie niet in sprookjes gelooft, moet geen tortilla's maken. Champandongo heet het gerecht waarin Tita (de hoofdpersoon uit de onvergetelijke eetroman van Laura Esquivel, Rode rozen en tortilla's) haar frustratie en woede botviert op een mengsel van gehakt, noten en kaas met tortilla's. De combinatie van emotie en eten heeft bij Tita onvoorspelbare magische gevolgen.

Het eerste product dat het merk No Fairytales op de markt bracht en sinds enige tijd in de supermarkt ligt, is desondanks tortilla. Niet van maïs, maar op basis van biet, wortel en een fikse portie voedingsideologie. No Fairytales verkoopt geen sprookjes, maar maakt gezond eten lekker, is het verhaal op de website. Als mensen liever pizza's en burgers eten omdat ze die lekkerder vinden dan groenten, waarom tover je dan geen groenten om in iets wat daarop lijkt?

Dat werd de bieten- en de worteltortilla die voor 45 procent uit groenten bestaat. Van de wortelvariant maken we een vegan wrap met een vulling van pompoen, paddestoel en doperwt.

Bereiden

Verwarm de olie in een braadpan en laat knoflook, gember en ui daarin langzaam kleuren. Voeg kerrie, garam masala en sambal toe en laat even meebakken. Snijd de pompoenblokjes in nog kleinere stukjes en roer ze samen met de doperwten, ketjap en gembersiroop door het uimengsel in de pan. Voeg een paar eetlepels water toe (maak het niet te nat). Laat de pompoen in ca. 20 minuten garen. Bak ondertussen de paddestoelen in een andere pan. Doe de paddestoelen bij de pompoen wanneer deze gaar is en breng op smaak met zout en peper. Roer de koriander erdoor.

Neem een tortilla, leg er een paar eetlepels van het pompoenmengsel op en rol de tortilla op. Leg de gevulde tortilla's in een ovenschaal. Warm ze 10 min. op in een voorverwarmde (180 graden) oven. Verhit een stevige scheut olie tot goed heet, bak daarin heel kort de pittenmix (pompoen-, zonnebloem-, pijnboompitten). Haal de tortilla's uit de oven en giet de olie met de pitten eroverheen. Serveer met een groene salade.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

(arachide)olie
Stukje gember van ca. 2 cm., geschild en fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 eetl. kerrie
1 theel. garam masala
1 theel. sambal
400 g. pompoenblokjes
150 g. doperwten (diepvries)
1 eetl. ketjap manis
1 eetl. gembersiroop
150 g. paddestoelen
15 g. verse koriander, fijngehakt
1 pak (wortel)tortilla's
2 à 3 eetl. gemengde pitten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden