Worsteling De Bakker brengt Nederland dicht bij promotie

GRONINGEN - Alsof hij werd opgetild door de sfeervolle ambiance in de Martiniplaza voltooide Thiemo de Bakker zijn lange worsteling als een man. Hij won, nadat hij de partij tegen Jürgen Melzer eerst als een junior leek te verliezen. Door de heerlijke vijfsetter (5-7, 7-5, 5-7, 6-4 en 6-1) van De Bakker heeft het Nederlandse tennisteam bij een 2-0-voorsprong tegen Oostenrijk nog 1 punt nodig voor promotie naar de wereldgroep van de Davis Cup.


Het landentoernooi is bij uitstek het podium waarop carrières worden gemaakt of gebroken. Mark Koevermans en Raemon Sluiter worden herinnerd als de tennissers die voor Nederland de magie van de Davis Cup onderstreepten. De Bakker bracht vrijdagavond in Groningen op zijn minst een eerbetoon aan de schoonheid van het teamtennis: hij won voor het eerst in zijn loopbaan een vijfsetter na een 2-1-achterstand.


Een groot kind werd De Bakker vaak genoemd, een zorgenkind vooral, dat niet voor zichzelf kon zorgen. Hij biechtte enkele jaren geleden op geen groente te kunnen eten en evenmin als een prof te kunnen leven. De Bakker speelde op cruciale momenten in de eerste en derde set tegen Melzer ook als de junior die eeuwig talent blijft.


De dropshot mag dan een belangrijk wapen zijn van de 24-jarige baseliner, hij sloeg ze vaak op de verkeerde momenten. Zijn voetenwerk blijft kwetsbaar, waardoor De Bakker gedwongen wordt geforceerde oplossingen te zoeken in de rally. 6-5 voor Melzer in de eerste set en onder druk? De Bakker bezweek, zoals hij dat ook deed met een afzichtelijk dropshot op 6-5 in de derde set.


Wanneer hij zijn eigen bv beheert, wil hij op zo'n moment nog weleens de handdoek werpen. Op Roland Garros erkende De Bakker wederom dat hij structuur nodig heeft om te kunnen presteren. Na een eindeloze reeks coaches vond hij in oud-prof Melle van Gemerden en fitnesstrainer Floris Minnaert de gewenste begeleiders. De Bakker heeft nu eenmaal een regisseur nodig die hem de weg wijst.


Davis Cupcaptain Jan Siemerink weet uit ervaring dat De Bakker kwetsbaar is als hij zijn eigen koers moet varen. Glimlachend vertelde hij vrijdag over de talloze aanvaringen met de speler die hij had verkozen boven reserve Jesse Huta Galung. 'Thiemo heeft het in zich grote wedstrijden te winnen.' Hij had het tegen Oostenrijk op geen beter moment kunnen doen.


Het had Siemerink welhaast ontroerd te zien hoe De Bakker in feite afscheid nam van zijn jeugd. 'Thiemo is een jongen die dergelijke emoties oproept.' Hier sprak behalve de captain en de technisch directeur van de KNLTB ook de vader die De Bakker al vaker als de verloren zoon aan zijn borst heeft gedrukt. Het was ook indrukwekkend om te zien hoe De Bakker als een kerel op de baan bleef staan.


Zijn interactie met de in oranje shirts gehulde aanhang in de Martiniplaza zorgde voor de sfeer die hij nodig had om de Melzercode te kraken. De linkshandige Oostenrijker stond tegen Haase, De Bakker en Huta Galung met 7-0 voor, maar die statistiek bleek in de Davis Cup niets waard. De attitude van De Bakker in de Davis Cup stond in schril contrast met zijn slappe houding op Wimbledon en de US Open.


Na de vierde set vertelde zijn teamgenoten hem dat Melzer gesloopt was. Fysiek had de Bakker een overwicht, mentaal boekte hij zijn mooiste overwinning. 'Ik heb me weleens afgevraagd of ik het kon', vertelde De Bakker over zijn metamorfose. Het kind liet de kop hangen bij tegenslag, de man weigerde op te geven toen Melzer leek door te drukken in de vierde set.


In een roes snelde De Bakker door de vijfde set, waarna hij in extase op zijn rug viel. Het is verleidelijk om te constateren dat De Bakker nu met een rugzak de weide wereld in kan. Siemerink waarschuwde terecht dat de nummer 108 van de wereld ook dit seizoen zijn dipjes kende.


De Bakker stond al in 2010 in de top-40 en maakte de klassieke fout van het uitzicht te genieten. In 2009 leek zijn stunt tegen de Franse atleet Monfils in de Davis Cup de opmaat voor een glansrijke carrière. Na een vrije val ploeterde De Bakker vorig jaar nog als nummer 400 in de Futures.


Zijn comeback smaakt naar meer. Deze zomer won De Bakker al van toptienspeler Berdych. 'Dit kan een doorbraak zijn', zei hij na de bevrijdende zege op Melzer. Hij heeft het vaker gezegd, maar je wilt De Bakker graag geloven.


Vandaag kan Nederland in het dubbelspel tegen Oostenrijk de beslissende tik uitdelen. Het eerste punt was gisteren al binnen na de ziekmelding van Andreas Haider. Daardoor trof Robin Haase de dubbelspecialist Oliver Marach. De 33-jarige dubbellaar heeft niets eens meer een ranking in het enkelspel en kon Haase slechts een halve set volgen: 6-4, 6-3, 6-1. 'Ik dacht al na vijf games: ik heb een ambulance nodig', zei hij, lachend.


Zondag hoeven ze Marach niet te vragen voor nog een single. Het zal vermoedelijk niet nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden