Worstelende Carmiggelt vindt rust bij broer

THEATER..

De rest van zijn leven heeft Simon Carmiggelt zijn broer op zijn schouders meegetorst. Zo nam hij hem in een Kronkel, het dagelijkse 'stukkie' in Het Parool, indirect in bescherming toen intellectueel Nederland, met Dominee Buskes voorop, het belang van het verzet tijdens de oorlog relativeerde.

Ondanks zijn enorme succes is Simon Carmiggelt nooit meer los gekomen van het idee dat zijn vader het bestaan van zijn tweede zoon van geen enkel belang vond. In een interview dat Ischa Meijer in 1983 met Carmiggelt had, was de schrijver voor de eerste en tevens laatste keer openhartig over dat breekpunt in zijn leven. Jurrian van Dongen heeft de relatie tussen de twee broers als uitgangspunt genomen voor de muziektheatervoorstelling.

Van Dongen en regisseur Marcel Sijm hebben broer Jan kastelein van een ronde hemelse bar gemaakt. In vijf nachten komen personen uit het leven van Carmiggelt voorbij: vrouw Tiny, een bewonderaarster, kunstbroeder Gerard Reve en natuurlijk minnares Renate Rubinstein.

Pas in het laatste bedrijf, als ook Simon is overleden en herenigd is met zijn broer, komt de schrijver echt tot rust. Dan hoeft hij zich niet meer anders voor te doen. Rob van de Meeberg, die de hoofdrol heeft, zei onlangs dat hij in 'n Stukkie een man speelt die Simon Carmiggelt speelt.

Van de Meeberg doet dat voortreffelijk. De fysieke gelijkenis is gering, maar na twee nachtelijke scènes is dat geen enkel probleem meer. Van de Meeberg heeft de stem en de mimiek behoorlijk onder controle en de briljante tekst van Jurrian van Dongen doet de rest. Verder wordt het Van de Meeberg ook makkelijk gemaakt door Fred Florusse en Rick Nicolet die heel behendig van de ene in de andere rol springen.

Van Dongen hoefde de mythe van de lieve opa in regenjas niet meer door te prikken. Dat heeft Renate Rubinstein in haar boek over hun verhouding al gedaan. Wel heeft hij van Carmiggelt een levensecht mens gemaakt. Iemand die worstelt met de drank en het huwelijk, fanatiek het fanatisme bestreed en zich uiteindelijk redelijk redde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden