Worstelen met het leven in de hitte

Wat doet een mens zoal in Los Alamos, New Mexico? Doorgaans niet zo heel veel. Je hebt er weliswaar een kroeg en een pompstation, zelfs een nucleair laboratorium en een mooie zonsondergang, maar daarmee is het dan wel gezegd....

Moeiteloos stap je de wereld van Los Alamos binnen, al betreft het een verlaten bedrijventerrein in Den Bosch. Hier hebben acteurscollectief Jonghollandia (onder de vleugels van ZT Hollandia) en muziekformatie Kopna Kopna hun legertent opgeslagen; tegen een industriële achtergrond en zonsondergang presenteren ze hun zinderende muziektheaterstuk Lost Chord Radio.

Hoewel het ongetwijfeld zwaar spelen is in de warmte van dinsdagavond komt het in de voorstelling wel erg mooi uit; in Los Alamos is het zo verschrikkelijk heet, dat huisvrouw Jenny Moore doodsbenauwd is dat haar baby Elvis zal smelten. Het zweet loopt een ieder tappelings af.

Jenny, net als de andere, wat weirde inwoners, leren we kennen via een mobiel radiostation: Lost Chord Radio. Voor ieder wissewasje bellen ze met radioman Lou Palmer, die tussen gesprekken en muziek door, met weersvoorspellingen komt.

De vijf acteurs van Jonghollandia lieten zich voor dit stuk inspireren door onder meer het boek Bad Wisdom, waarin twee rocksterren op zoek gaan naar het allesomvattende akkoord, het 'lost chord'; een zoektocht die in de voorstelling ook staat voor die naar de diepere zin der dingen.

Deze worsteling van de personages, met het leven en al niet minder met de elementen – na de verzengende hitte volgen sprinkhanenplaag, overstroming, en een hagelbui – wordt door de acteurs en muzikanten in vloeiend samenspel treffend weergegeven.

In vlotte streken zetten de spelers hun personage neer: betweter Ed, die denkt alle rampen te kunnen bezweren, de halfhysterische Jenny, het wat zweverige schoolmeisje Lynn, barvrouw Tess en de lamme dichter Bizon; veel ruimte hebben ze niet in de smalle tent, maar met de juiste lichaamstaal, een enkel rekwisiet en de muziek groeien ze uit tot lui van vlees en bloed in een groteske omgeving.

Morgen komt de allesvernietigende storm. Morgen zal niets meer hetzelfde zijn, hijgt weerman Lou in zijn microfoon. Niemand lijkt daar erg mee te zitten, integendeel. Er worden stukken tentdoek opgeklapt en het gezelschap waaiert uiteen, de duisternis in. De locatie wordt optimaal benut. Tot slot van de zomertour trekt Lost Chord Radio begin september nog naar Rotterdam. Hoe zal Los Alamos er daar uitzien?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden