Worst in de sla en pannenkoeken na

Wij lopen op klompen. Duitsers eten worst. En als de Oostenrijkers geen schnitzels eten dan doen ze natuurlijk mee. Met de worst dan, om bij de vooroordelen te blijven....

De tienduizenden Nederlanders die de afgelopen weken op de wintersport zijn geweest in skiland nummer 1 zullen het kunnen beamen: ook Oostenrijk is een worstland. Daarom eens een Oostenrijkse variant van een Duitse gewoonte: worst in de sla.

En dan zijn er nog de zoetekauwende Oostenrijkers. Sachertorte (chocoladetaart), Palatschincken (flensjes met abrikozenjam), Kaiserschmarren (stukjes pannenkoek met suiker en jam). Voor na de salade met worst: Kaisersch marren.

Een Oostenrijkse salade met een Italiaans (rucola-)tintje, nu als lunchgerecht, in de zomer kan-ie ook gemakkelijk als hoofdgerecht.

Lekker met warme toast met wat boter.

Was de rucola en laat in een vergiet uitlekken.

Snijd de worstjes in schijfjes.

Snijd de kaas in blokjes.

Snijd de augurken in plakjes.

Snijd de uien in dunne ringen.

Maak een sausje van de olie, azijn, mosterd en suiker. Breng op smaak met zout en peper.

Meng alles, behalve de rucola, in een kom door elkaar en laat een minuut of tien intrekken. Verdeel de rucola over vier borden, schep er wat van de salade overheen en bestrooi met de fijngeknipte (en gewassen!) bieslook.

Maak op het allerlaatste moment de toast. Besmeer met boter, en wees daarmee gerust een keer royaal.

Roer voor de Kaiserschmarren alle ingredien op de poedersuiker en de jam na tot een beslag zonder klonten.

Verhit wat boter in een koekenpan en bak pannenkoeken.

Snijd deze in kleine reepjes.

Bestrooi met poedersuiker.

Lekker met bijvoorbeeld kersenjam (of appelmoes).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden