Wormgoor, Zuiverloon en hun onderbroeken

Paul Onkenhout
ADO-spelers juichen na de 2-2 (hakbal) van keeper Martin Hansen in de laatste minuut van de wedstrijd tegen PSV. Beeld anp
ADO-spelers juichen na de 2-2 (hakbal) van keeper Martin Hansen in de laatste minuut van de wedstrijd tegen PSV.Beeld anp

Op 17 juli bracht Lionel Messi een bezoek aan de even corrupte als olierijke Afrikaanse staat Gabon om aldaar een blik te werpen op een voetbalstadion in aanbouw. Messi kreeg hier volgens Franse media 3,5 miljoen euro voor. Het kostte hem een dag.

Een andere kapper, een zooi tatoeages, even op en neer naar Libreville zodat de plaatselijke dictator goede sier met hem kan maken - het engelachtige is er bij Messi wel vanaf. Hij is te koop, ook voor president Ali Bongo van Gabon, zijn nieuwe beste vriend voor één dag.

Op foto's en filmpjes is te zien dat Messi er weinig zin in had. Lusteloos bekijkt hij het stadion. Hij is gekleed in een T-shirt en een korte spijkerbroek. Een boze politieke partij verklaarde dat Messi eruitzag of hij in Gabon een dierentuin ging bezoeken: vies, ongeschoren en met de handen in de zakken, 'zoekend naar pinda's om te gooien'.

Verder had het bezoek weinig ophef tot gevolg. Een mensenrechtenorganisatie deed een dappere poging om deze steunbetuiging voor een dictator onder de aandacht te brengen, maar iedereen vond het wel goed zo. Messi is de beste voetballer ter wereld, laat hem lekker gaan.

Lionel Messi bracht in een vrijetijdskleding een snel bezoek aan Gabon. Beeld anp
Lionel Messi bracht in een vrijetijdskleding een snel bezoek aan Gabon.Beeld anp

Het voetbal maakt zijn eigen regels. Tegelijkertijd wordt iedereen steeds gekker. Sinds deze zomer weet ik het zeker. Ik ben daar niet blij mee. Onzichtbare krachten duwen me steeds verder weg van het voetbal. Ik erger me soms kapot.

Dat is niet goed. Wie zit er te wachten op 45 stukjes per jaar waarin de auteur weliswaar steeds een ander onderwerp behandelt, maar elke keer weer hetzelfde beweert, namelijk dat het vroeger allemaal een stuk leuker en beter was en in het voetbal iedereen inmiddels stapelmesjokke is?

Het is allemaal de schuld van degenen die denken dat Ajax het in Europa ook wel met een jeugdelftal zal redden en die bij Feyenoord een journalist in de ban doen alsof we hier in Gabon leven. Tijdens het doorbladeren van de kranten van de afgelopen weken stuitte ik op nog véél meer voorbeelden, maar laat ik het hier maar even bij laten.

Eén stukje knipte ik uit, een brief die een week geleden in de krant stond van Berna van der Tol uit Hoofddorp. Duidelijk een geestverwant, Berna. In de brief werden de uitschakeling van Ajax door Rapid Wien, het staartje op het hoofd van Lasse Schöne en roze voetbalschoenen op één hoop gegooid. Berna sloot op schitterende wijze af: 'Zielig en het heeft ook niks met voetbal te maken. Geld en nog eens geld, ik ben er klaar mee.'

Ik was er ook klaar mee, ik zag het helemaal niet meer zitten, maar in de laatste dagen van de vakantie gebeurden er gelukkig een paar dingen die het chagrijn en pessimisme verdreven.

ADO-doelman Martin Hansen maakte in de slotfase van de wedstrijd tegen PSV een ontzettend grappig doelpunt. Dat was tegen alle afspraken in, zoiets hoort niet, maar juist daarom was het zo mooi. En puur, maar dat klinkt misschien iets te klef.

Dezelfde avond speelden Barcelona en Sevilla tegen elkaar in Tbilisi. Het was een wedstrijd om de Europese Supercup, normaal gesproken een overbodig niemendalletje. Ditmaal was het een zinderend en doelpuntrijk spektakel waar ik met volle teugen van genoot, al was het jammer dat Barcelona won, vanwege de Gabon-trip van de Argentijnse zakkenvuller.

ADO-spelers bespringen hun keeper Martin Hansen die met een hakbal in de allerlaatste seconden van de wedstrijd de 2-2 maakt tegen PSV. Beeld anp
ADO-spelers bespringen hun keeper Martin Hansen die met een hakbal in de allerlaatste seconden van de wedstrijd de 2-2 maakt tegen PSV.Beeld anp

En het werd nog beter. In het Algemeen Dagblad opende ADO-trainer Henk Fraser de aanval op het divagedrag van voortdurend klagende ('piepende', zei hij) voetballers, met hun tasjes van Gucci en Dolce & Gabbana en hun kekke, peperdure onderbroeken. En hun staartjes bovenop hun hoofd, zou ik daar aan willen toevoegen, en hun roze voetbalschoenen.

Als ik diva's wil zien, zei Fräser, kijk ik wel naar Yolanthe of Sylvie. 'Die hebben bovendien een beter lichaam dan Wormgoor of Zuiverloon.'

Dat was de zin die ik nodig had. Ik voelde me meteen opgelucht, en verkwikt. Ik ben niet alleen. Laat maar rollen, die bal.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren?
p.onkenhout@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden