World Mind Sports Games

De Wereld Bridge Federatie heeft 124 leden verdeeld over acht geografische zones. Europa is met 47 landen de grootste zone. Deelname aan een WK is af te dwingen in één van de acht zonale kampioenschappen. Om ook WBF-leden, die zich zelden of nooit voor een WK kwalificeren, de kans te bieden elkaar op het mondiale podium te treffen, werd in 1960 een bridge-olympiade opgericht met vrije inschrijving.

Vanaf 2008 (Peking) is de naam veranderd in World Mind Sports Games met naast bridge ook schaken, go, dammen en xiang qi. Door het grote aantal inschrijvingen bij het 2-de WMSG in Lille (9-23 augustus) begon het kampioenschap met kwalificaties.

Het Nederlands open team (wereldkampioen in 2011 en zilver bij het EK in 2012) plaatste zich met de hakken over de sloot voor een knock-outpartij tegen Frnkrijk. Het vrouwenteam (brons bij WK-2011 en 4-de bij EK-2012) ging superieur door voor een wedstrijd in de ronde van zestien tegen Italië.

In diagram 1 loste de Nederlandse leider, geholpen door een gunstige uitkomst, het afspel soepel op.

Diagram 1

westnoordoostzuid

---2¿

3¿4¿paspas

pas---

Zelfs Sjoert Brink laat zich af en toe leiden door de kwetsbaarheid en hij nam genoegen met de sprong naar 3¿. Daarna vond hij tegen 4¿ de beste uitkomst met ¿9 voor ¿V in zuid. De Engelse leider, die geen achtkaart ¿ in west verwachtte, speelde ¿A en troefde een schoppen met ¿2 waarom geen ¿8?), over getroefd met ¿7 in oost, Bas Drijver. Oost speelde ¿A en klaveren voor ¿H in west die nog een keer schoppen speelde en zo een tweede troefslag in oost-west creëerde voor één down.

westnoordoostzuid

---1¿

3¿4¿paspas

pas---

De kibitzers waren benieuwd naar de manier waarop Bauke Muller het spel als leider zou aanpakken. West koos voor een schoppenuitkomst zodat de eerste slag voor ¿V in de dummy was. Harten naar ¿A, ¿V gedeblokkeerd en een schoppen met ¿V getroefd. Op ¿AH verdwenen twee verliezende klaveren van zuid en de leider gaf alleen ¿B en ¿A af voor +650.

Tegen Zwitserland liepen Drijver-Brink in diagram 2 averij op.

Diagram 2

westnoordoostzuid

---1SA

dblpaspaspas

Een 1SA-opening van 12-14 punten. West, Drijver, doubleerde met de gezonde 14-punter. Het is twijfelachtig wat oost, Brink, hiermee aan moest. Met open kaarten is makkelijk te zien dat 2¿ voor oost-west een eenvoudig contract is. Maar oost besloot op jacht te gaan naar groot wild in 1SA-gedoubleerd. West kwam tegen 1SA uit met ¿B en dat maakte het leven voor de leider eenvoudig. Hij won ¿A, speelde schoppen naar ¿9 in de dummy en nam de snit op ¿H. Vijf schoppenslagen, vier hartenslagen en ¿A: drie gedoubleerde overslagen en -480.

Dit zou niet kostbaar zijn als Simon de Wijs op de andere tafel 4¿ maakte voor +420. West kwam tegen 4¿ uit met ¿3. De kritieke beslissing in de eerste slag. De leider taxeerde west op ¿B853 of ¿10853 en zette ¿2 in de dummy. De ¿8 van oost forceerde ¿A en er was geen manier om te vermijden dat vier slagen (¿H, ¿AV en een ruitenslag) verloren gingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden