NIEUWSPublieke omroep

Wordt tv-programma ‘Andere Tijden’ historie?

Tv-makers vrezen halvering geschiedenisprogramma Andere Tijden want de NPO moet bezuinigen en wil vernieuwen.

Sam de Graaff en Jasper Kars
Hans Goedkoop tijdens de opname van zijn programma Andere Tijden Beeld ANP Kippa
Hans Goedkoop tijdens de opname van zijn programma Andere TijdenBeeld ANP Kippa

De zendtijd van geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) dreigt te worden gehalveerd. Om kosten te besparen en ruimte te maken voor vernieuwingen zou de NPO het aantal uitzendingen per jaar willen terugbrengen van 35 naar 17. Het plan veroorzaakte donderdag veel verontwaardiging onder tv-makers in Hilversum.

‘Niet meer elke week op televisie het hele seizoen door, maar de helft. En dan weet je het wel. Het begin van het einde’, stelt Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop in een filmpje op de website. Het programma – bedacht door Ad van Liempt en Gerda Jansen Hendriks – dat in het jaar 2000 voor het eerst op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, zal volgens de makers vanaf volgend jaar nog 17 keer per seizoen te zien zijn. Eerder al kwam naar buiten het journalistieke programma Brandpunt + (KRO-NCRV) mogelijk helemaal van het scherm verdwijnt en VPRO-programma’s Tegenlicht (televisie) en Argos (radio) moeten vrezen voor een inkrimping van het budget.

Het budget van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt volgend jaar door het ministerie van OCW gekort met 62 miljoen euro als gevolg van tegenvallende reclame-inkomsten via de Ster. Ondanks een stortvloed aan kritiek weigert minister Slob dit verlies te compenseren, waardoor de NPO genoodzaakt is op een aantal programma’s te korten en deze in sommige gevallen helemaal te schrappen. Op dit moment lijken vooral journalistiek inhoudelijke programma’s de dupe te worden van de bezuinigingen.

Volgens de minister kan de huidige programmering gewoon in stand blijven. Dan moeten omroepen wel hun reserves aanspreken. De NPO ziet niet veel in deze plannen en wil liever een structurele oplossing. Donderdag zat Slob om tafel met een aantal grote publieke en commerciële mediapartijen om gezamenlijk na te denken over een duurzaam mediabestel.

Belangrijk onderdeel

De NPO wil op dit moment niet ingaan op de mogelijke halvering van de zendtijd voor Andere Tijden, omdat er nog met alle omroepen wordt gesproken over het vernieuwen van de programmering vanaf 2019. ‘Daarbij moeten we rekening houden met een forse bezuiniging. Maar geschiedenis blijft een belangrijk onderdeel van NPO 2’, benadrukt een woordvoerder. Volgens de NPO krijgt in ieder geval het educatieve platform Focus van de NTR, waarin geschiedenis en wetenschap een prominente plek hebben, meer budget.

‘De leiding heeft ons niks verteld en geen argument gegeven’, zegt presentator Hans Goedkoop boos. ‘In de persverklaring heeft de NPO het over een prominente plek voor geschiedenis en wetenschap. Hoe schaamteloos wil je het hebben? De prominente plek waar ze het over hebben, is de helft van onze plek nu. Dat is een Salomonsoordeel.’

Volgens Goedkoop is er sprake van een weeffout in het Nederlandse omroepstelsel. ‘De NPO staat met de rug tegen de muur, dat snap ik. Ze moeten bezuinigen omdat de reclame-inkomsten teruglopen. Allerlei commerciële beoordelingscriteria spelen mee, terwijl dat niet het belangrijkste zou moeten zijn bij de Publieke Omroep.’

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) komt alvast in het geweer tegen de eventuele beslissing van de NPO: ‘Het korten van Andere Tijden lijkt in tegenspraak met de opdracht van de NPO om kwaliteitsprogramma’s overeind te houden’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de organisatie. ‘Naar aanleiding van het schrappen van Brandpunt + hebben we dinsdag een brief naar de NPO gestuurd. We willen graag in gesprek met de omroepleiding en de netmanagers. Dit is een kwalijke zaak. Wij weten ook niet precies wat er speelt, alles komt in plukjes naar buiten, maar het lijkt alsof er meer prioriteit wordt gegeven aan soaps en entertainment.’

Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden.  Beeld ANP Kippa
Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden