Background

Wordt Samaras de man die Grieken in eurozone houdt?

De familiegeschiedenis weegt zwaar voor de conservatieve leider Antonis Samaras. Zijn overgrootmoeder Penelope Delta, een bekende schrijfster van vaderlandslievende kinderboeken, pleegde zelfmoord in 1941. Ze kon de aanblik van de Duitse tanks in de straten van Athene niet verdragen.

Antonis Samaras.Beeld epa

Zo'n verleden drukte Samaras naar de rechtse vleugel van de Nieuwe Democratie, de partij die hij sinds 2009 leidt en die bij de eerste verkiezingen ondanks een fors verlies de grootste partij werd. De patriot heeft uitgesproken compromisloze standpunten, die hij niet heeft verzacht om gematigder kiezers te paaien. Zijn tv-spotjes tonen beelden van de Griekse veldheer Alexander de Grote en de Byzantijnse kerk in Istanbul.

De 60-jarige Samaras beloofde zijn kiezers belastingverlagingen evenals stimulansen voor economische groei, waarbij hij toch binnen de begrotingsdoelen verwacht te blijven.

Samaras zat tot dusver in een regering van de technocratische premier Lucas Papademos, samen met de socialistische Pasok-leider Evangelos Venizelos. Pasok verloor dramatisch bij de eerste verkiezingen. Samaras wil de samenwerking met de socialisten niet voortzetten.

Samaras genoot een economie-opleiding in de Verenigde Staten, waarna hij sinds 1989 meerdere ministersposten bekleedde. In 1993 richtte hij zijn eigen partij op, maar keerde in 2004 terug bij Nieuwe Democratie. Na een zware verkiezingsnederlaag in 2009 nam hij er de leiding over.

Samaras had internationale investeerders eerder opgeschrikt door tegen de eerste noodleningen voor Griekenland te stemmen. Slechts schoorvoetend stemde hij in met het tweede hulppakket van 130 miljard euro, dat het land nu op de been houdt. Hij meent dat de ingrijpende bezuinigingen Griekenland alleen maar dieper in de recessie duwen.

'Griekenland heeft een sterk medicijn nodig, maar het middel dat we nu hebben gekregen is verkeerd want het laat geen groei toe', zei hij eerder. 'We moeten de belastingen verlagen en de boel hervormen om het herstel te bespoedigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden