Wordt Krugman binnenkort Belg?

Het grote voordeel van een Nobelprijswinnaar is dat hij zijn standpunten niet hoeft te onderbouwen omdat hij de wijsheid in pacht heeft. Dat geldt zeker voor de Amerikaan Paul Krugman. Als een overtuigd keynesiaan is hij 's werelds populairste economische roeptoeter geworden in een tijd dat iedereen zich van de regen in de drup lijkt te bezuinigen.


Deze week schreef hij op het weblog van The New York Times dat 'België economisch beter wordt geleid dan Nederland omdat het niet wordt geleid'. De bestuurlijke verlamming bij de zuiderburen door de taalstrijd werkt in zijn ogen beter dan de eensgezinde vastberadenheid in Nederland om precies het verkeerde te doen.


Krugman reageerde hiermee op een artikel van de Britse econoom Simon Wren-Lewis die betoogt dat de opkomst van extreem-linkse (SP) en -rechtse partijen (PVV) in onder meer Nederland het automatische gevolg is van gebrek aan verzet tegen de bezuinigingen van de 'respectabele' middenpartijen. Hierdoor wordt een uitlaatklep gezocht voor groeiende ontevredenheid. 'Het overheidsbestuur in Nederland sinds het begin van de crisis is precies wat 's werelds Zeer Toegewijde Mensen zich zullen wensen: het hele politieke centrum heeft zich voorgenomen om het Juiste Te Doen.'


Uitgebreid veldonderzoek heeft Krugman hiervoor niet gedaan. Hij zet drie indicatoren op een rij en concludeert dat die eigenlijk niet zo veel verschillen. Nederland betaalt minder rente op de staatsschuld maar ziet op dit moment de werkloosheid sneller toenemen.


Krugman heeft zich in zijn pleidooi voor politieke apathie niet verdiept in de specifieke problemen die Nederland op dit moment heeft om de hypotheek- en pensioenmarkt te hervormen. Het huidige kabinet heeft het H-woord laten vallen - iets wat geen partij daarvoor in meer dan een eeuw durfde - en heeft daardoor het land in grote onzekerheid gebracht. Dat is verder versterkt doordat de huidige regering geen meerderheidssteun heeft in de Eerste Kamer. Daarnaast heeft Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld, maar aanpassingen zijn onontkoombaar.


Voor Krugman zijn dat details waarin de Nobelprijswinnaar zich niet wenst te verdiepen. Ook ziet hij nogal gemakkelijk over het hoofd dat in België ook extremistische partijen zijn. Het Vlaams Belang en de Nieuw-Vlaamse Alliantie zijn in sommige opzichten nog extremer dan de PVV en de SP. En ten slotte vergeet hij dat Nederland en België tegenwoordig allebei deels vanuit hetzelfde Brussel worden bestuurd.


Krugman sloeg onlangs een uitnodiging af om naar Nederland te komen. Hij vond de honorering te laag. Hij blijkt nu deel te nemen aan een discussiebijeenkomst met collega Carmen Reinhart die in november wordt gehouden in Amsterdam. Eigenlijk zou hij zijn veldwerk moeten doen in een boetekleed dat soms zelfs een Nobelprijswinnaar niet zou misstaan.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden