Opinie

Wordt John de Mol nu aandeelhouder from hell?

Peter de Waard
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

John de Mol lijkt op het voormalige kopstuk van de Tories dat roept dat Groot-Brittannië desnoods Europa de oorlog zal verklaren vanwege Gibraltar.

Hij mag niet worden onderschat, zo zei Joop van den Ende vorige week op een partijtje van 's lands nationale darling Chantal Janzen. 'John is een vechter.' Maar zelfs Van den Ende zei tegen Quote niet te kunnen begrijpen waarom De Mol nu zo fel op TMG blijft jagen.

Vlak daarvoor had John de Mol het kort geding tegen Telegraaf-eigenaar TMG verloren en kopte Trouw 'John de Mol kan overname van De Telegraaf vergeten', de Volkskrant: 'John de Mol haalt bakzeil bij Ondernemingskamer', en De Telegraaf zelf: 'Overname Mediahuis lonkt'. In de commentaren werd De Mol opgeroepen nu de strijdbijl te begraven en de belegering op te heffen, want een achterhoedegevecht zou niemands belang dienen.

De strijd was beslist. Tenslotte had het Belgische Mediahuis niet alleen 60 procent van de aandelen binnen, maar stond ook de rechter aan diens kant. Anderhalve week later heeft de met hete pek en kokende olie overgoten belegeraar een nieuwe stormram ingezet. Hij gaat voor de uitputtingsslag.

Maandagochtend werden op de beurs zevenhonderdduizend aandelen tegen een koers van 6,50 euro per stuk gekocht - een investering van 4,5 miljoen euro. Omdat Mediahuis de aandelen TMG niet meer dan 6 euro per stuk waard vindt, moet De Mol de koper zijn geweest. Hij zou hierdoor zijn belang hebben opgevoerd van 27 tot 28,5 procent.

RTL Z voorspelde op zijn site dat De Mol een 'aandeelhouder from hell' wil worden. Maar in werkelijkheid schiet hij er niets mee op. Aandeelhouders met een belang van 10 procent kunnen een algemene vergadering van aandeelhouders bijeenroepen. Maar dergelijke vergaderingen zijn zinloos als de andere partij al 50 procent plus 1 heeft. Daarnaast had hij daarvoor niet hoeven bij te kopen.

In sommige vennootschappen kunnen aandeelhouders met een belang van 33,3 procent besluiten tegenhouden (zoals benoemingen van bestuurders) waarvoor een tweederdemeerderheid is vereist. Maar dat geldt nu net niet voor TMG, waar de Stichting Prioriteit die rechten heeft. Die staat onder leiding van Guus van Puijenbroek, de bondgenoot van Mediahuis.

Als De Mol meer dan 30 procent van de aandelen binnenhaalt, zou hij via een biedingsbericht gemakkelijker de resterende eigenaren van de aandelen (11,5 procent) kunnen benaderen. Maar het opstellen van een dergelijk bericht is duur en het resultaat leidt ook tot niets. Zelfs met 40 procent is hij machteloos. En als De Mol echt alle vrije aandelen wil hebben, zullen de laatsten der Mohikanen hun stukken net zo lang vasthouden als een pokeraar met een royal flush.

De acties van De Mol lijken op veel geschreeuw en weinig wol. Juridisch heeft hij geen poot om op te staan. Hoogstens is hij een slechte verliezer. Net zoals die Tory die oorlog wil voeren over Gibraltar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden