Wordt het niet tijd voor afschaffing van nationale staten?

De ingezonden brieven van donderdag 5 oktober.

Catalaanse jongeren demonstreren voor onafhankelijkheid. Beeld getty

Brief van de dag

Wordt het niet eens tijd om na te denken over afschaffing van het postmiddeleeuwse gedachtengoed dat de wereld opgedeeld moet worden in nationale staten. Zou het niet beter zijn om, te beginnen in Europa, het continent te verdelen in sociaal-economische, culturele en etnologische eenheden. Maatje Duitse deelstaten, Franse departementen, Italiaanse regio's. Voor Nederland een nieuwe politieke eenheid die uit verschillende provincies bestaat: Noord-Nederland, Zuid-Nederland, Holland. 'Europa' houdt het overkoepelende gezag over zaken als defensie, monetair beleid, migratie en economische ontwikkeling. Er komen nieuwe mogelijkheden om het vluchtelingenbeleid op te lossen: het wordt echt een Europees probleem en geen afschuiverij tussen landen.

In Parijs, Madrid, Rome en Den Haag zullen ze niet blij zijn macht in te leveren. Dat zullen de landelijke regeringen niet zonder slag of stoot toelaten. Het zal zeer veel onderhandelingsstrijd vergen. Daarnaast blijkt dat in Nederland bijvoorbeeld Friezen niet bij Groningen willen horen en andersom. Maar Catalanen, Basken, Vlamingen, de Kelten in Frankrijk en het Beierse volk zullen het ongetwijfeld zeer waarderen. Probleem noord- en zuid- Italië opgelost, de deelstaten hebben immers hun eigen beleid. Denk daar maar eens over na, en geef commentaar.

Nico Speets, Julianadorp, sociaal geograaf en docent maatschappijleer

Gedupeerden

De column van Max Pam (O&D, 4 oktober) over 'gedupeerden' slaat de spijker op de kop. Het 'in je recht staan' bij de stapelbedden van Leen Bakker en het rechtssysteem gebruiken om verhaal te halen, is volstrekt uit de hand gelopen consumentisme. Een loot aan dezelfde stam is overal excuses voor aanbieden terwijl daar helemaal geen reden voor is.

Een bus die 'buiten dienst' is ('onze excuses'), wegwerkzaamheden ('excuses voor het ongemak'), een minimaal foutje bij iets wat je toegezonden krijgt ('excuses'), het leidt tot ontevreden mensen die niet meer weten wat (enige) tegenslag in het leven inhoudt. Excuusinflatie noem ik dat.

Dirk Scholten, Tytsjerk

Volkskrant-lezers zijn boos over het Tweede Kamerdebat gisteren dat resulteerde in het aftreden van minister Hennis van Defensie. Lees hier de ingezonden brieven.

Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes. Beeld anp

Schuimbanaantjes

De vegetarische slager - een grotere contradictio in terminis bestaat bijna niet. Klopt niet zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ik ga ervan uit dat die doorgaat met het bestrijden van de misleiding van de consument. In schuimbanaantjes zitten geen bananen. In katjesdrop zitten geen katjes. En in kokindjes zitten geen kindjes. Deze misstanden dienen onmiddellijk te worden rechtgezet. De consument zou zich zo maar eens kunnen vergissen, net zoals bij visvrije tonyn.

Marc Hanou, Haarlem

Dát is SP

Toen Bert Wagendorp in de jaren tachtig kennismaakte met de SP, vond hij mijn partij te drammerig, te dogmatisch, te gesloten, te gehoorzaam aan de partijleiding. Dat kan. Sindsdien is de SP volgens 'SP-watcher' prof. Gerrit Voerman van kleine radicaal-linkse kaderpartij geworden tot brede sociaal-democratische volkspartij. Met veel leden en kiezers - maar met behoud van haar activistische werkwijze.

Wagendorp is dat kennelijk ontgaan als hij beweert: 'Wie de genade van de volstrekte zekerheid kent, heeft geen behoefte aan discussie over koers of aanpak.' (Ten eerste, 26 september) Over welke partij heeft hij het? 'De kleine partij met de grote waarheden werd een veel bescheidener partij, die de waarheid niet langer in pacht wilde hebben en aan alles durfde te twijfelen', schreef Jan Marijnissen al 15 jaar geleden. Onze congressen en partijraden zijn openbaar, onze jaarrekening ook. De SP bestuurt mee in pakweg dertig van de zestig grote gemeenten, waaronder vier van de zes allergrootste, en in zes van de twaalf provincies. Die 'opmars van onderop' is door Emile Roemer sinds 2010 bewust nagestreefd. Dat voorzitter Ron Meyer onze afdelingen aanmoedigt daarnaast vooral actief te blijven in de buurt en de samenleving, past prima bij een Socialistische Partij.

Tiny Kox, SP-fractievoorzitter Eerste Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden