Wordt de PVV-stemmer minder trouw?

Natuurlijk, het zijn peilingen. En, zoals elke politicus zal bezweren; die tellen niet. Het zijn maar dagkoersen; er is maar één peiling die wel telt, en die is op verkiezingsdag. Maar toch, trends zijn er wel degelijk in te ontwaren.

PVV-leider Geert Wilders Beeld anp

Wat blijkt; de PVV maakt een moeilijke periode door. De partij lijkt er moeite mee te hebben de kiezers vast te houden. Dat is de PVV niet gewend. Als je de historie van de peiling van Maurice de Hond erop naslaat, dan staat de partij op het laagste punt sinds de start van het kabinet-Rutte.

Logische verklaringen lijken de verslechterende economie en de extra bezuinigingen die eraan komen. Met name de SP, de partij die zich het felst tegen de ingrepen van het kabinet keer, stijgt namelijk.

Overlopen
Opvallend is wel dat 'slechts' 65 procent van de mensen die bij de vorige verkiezingen op de PVV stemde, aangeeft dat nu zeker weer te zullen gaan doen. Daarmee is dat percentage het laagste sinds De Hond dit vraagstuk is gaan meten, meldt hij op zijn site. Een derde geeft dus aan op een andere partij te zullen gaan stemmen, of het niet meer te weten. (Vooral de SP profiteert hiervan volgens De Hond, 8 procent loopt over naar de partij van Roemer)

Maar ook de perikelen rondom de hoofddoek van Beatrix hebben de PVV geen goed gedaan. Bleven de PVV-stemmers bij eerdere controversiële acties van Wilders vierkant achter de partijleider staan, bij de kwestie-Oman lijkt hij zich te hebben verkeken op de Oranje-gezinde houding van zijn achterban.

Beatrix
Uit de cijfers van De Hond blijkt dat 48 procent van de PVV-stemmers het eens was met het standpunt van Wilders dat de koningin geen hoofddoek had moeten dragen bij het moskeebezoek. Maar 50 procent vond het goed zoals de koningin zich had gekleed. En van deze mensen geeft de helft aan volgende keer niet meer op de PVV te zullen stemmen.

Ook vond 49 procent van de PVV-kiezers het goed hoe Beatrix op de commotie had gereageerd, slechts 42 procent was het niet met haar reactie eens.

SP
De SP zet inmiddels de stijgende lijn voort. Nieuwe kiezers lijken van alle kanten te komen. Een belangrijke donor is evenwel de PvdA: 27 procent van de PvdA-stemmers geeft aan de volgende keer voor Roemer cum suis te zullen kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden