Wordt de doodstraf opnieuw ingevoerd in Turkije?

Behalve een zee van rode vlaggen en jubelende spreekkoren voor Erdogan, klinkt bij demonstraties in Turkije steevast de roep om de doodstraf weer in te voeren. Want dat is de straf die de coupplegers zouden verdienen, vindt vooral de militante aanhang van Erdogans AK-partij.

Beeld afp

President Erdogan heeft zijn aanhangers opgeroepen om nog zeker tot vrijdag elke avond de belangrijkste straten en pleinen op te gaan om steun te betuigen aan de democratie en de vrijheid in Turkije.

Behalve een zee van rode vlaggen en jubelende spreekkoren voor Erdogan, klinkt bij die demonstraties steevast de roep om de doodstraf weer in te voeren. Want dat is de straf die de coupplegers zouden verdienen, vindt vooral de militante aanhang van Erdogans AK-partij.

Zowel president Erdogan als premier Yildirim heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd naar de stem van het volk te willen luisteren en een voorstel tot herinvoering van de doodstraf te zullen indienen bij het parlement.

De doodstraf werd door het Turkse parlement in augustus 2002 afgeschaft, onder meer om te voldoen aan voorwaarden voor een mogelijke toelating tot de EU. De doodstraf was overigens al sinds 1984 in Turkije niet meer voltrokken.

Voor de herinvoering van de doodstraf is een wijziging van de Grondwet nodig, en dus een tweederde meerderheid in het parlement. Zo'n meerderheid lijkt binnen handbereik, nu alle oppositiepartijen zich zo eensgezind achter de regering hebben geschaard in de maatregelen tegen de militaire coup.

Lees ook: EU waarschuwt: doodstraf maakt Turks lidmaatschap onmogelijk

De Europese Unie waarschuwt Turkije de rechtsstaat niet verder uit te hollen in de nasleep van de mislukte staatsgreep afgelopen weekend. Herinvoering van de doodstraf, waarop de Turkse president Erdogan zinspeelde, betekent volgens Brussel het einde van de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap.

Maar de pro-Koerdische HDP heeft verklaard dat ze onder geen beding aan de herinvoering van de doodstraf zal meewerken. Europese bewindslieden, onder wie bondskanselier Angela Merkel, hebben Ankara laten weten dat herinvoering van de doodstraf het einde zal betekenen aan onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Premier Yidirim kwam daarop snel met een verklaring dat de regering een mogelijke herinvoering zeer zorgvuldig zal overwegen en dat een dergelijk besluit zeker niet overhaast zal worden genomen.

Verdachten van de couppoging in het politiehoofdkwartier in Ankara, met in het midden voorop Akin Öztürk, de oud-commandant van de luchtmacht. Öztürk ontkende maandagavond dat hij een rol heeft gespeeld bij de machtsgreep, na berichten in Turkse staatsmedia dat hij het brein erachter zou zijn.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden