Wordt de dader van de moord op Olof Palme na 27 jaar toch gepakt?

AMSTERDAM - Meer dan 27 jaar na de moord op premier Olof Palme zijn de Zweden nog altijd in de ban van het raadsel wie er achter de aanval op de populaire politicus zat. Nadat jarenlang een of twee tips per dag binnen druppelden bij de politie, is er sinds zijn sterfdag vorige week een hausse aan nieuwe tips. Tussen de ruim honderd meldingen zitten nieuwe en interessante getuigenissen, zegt de politie, die de telefoonlijnen langer open houdt.

De linkse premier werd op 28 februari 1986 door een schutter gedood toen hij 's avonds met zijn vrouw naar huis liep van de bioscoop. Inmiddels is de moord verworden tot een nationale detectiveserie die maar niet op een ontknoping aanstuurt. 'Het is een nationaal trauma voor Zweden, omdat we de zaak nog niet hebben kunnen sluiten,' zegt journalist Gunnar Wall, die twee boeken schreef over de zaak. 'We weten nog niets meer dan de dag na de moord.'

Een team van drie agenten houdt zich nog altijd fulltime bezig met de zaak, die inmiddels meer dan 225 meter lengte aan dossiers bevat. 'We gaan door tot de zaak is opgelost,' zegt een woordvoerder van de politie. In 2010 is de verjaringstermijn van 25 jaar voor moordzaken geschrapt, zodat de Palme-zaak op de valreep kon worden gered.

De oud-premier, die destijds furore maakte met zijn felle kritiek op de Vietnam-oorlog, de wapenwedloop, het apartheidsregime in Zuid-Afrika en zijn steun aan Cuba en Nicaragua, staat hernieuwd in de belangstelling door een aantal tv-programma's en artikelen. In december kwam er een driedelige documentaire uit over hem en in januari ging een televisieserie de lucht in waarin de Zweedse inlichtingendienst achter de moord zou zitten.

'Elke keer als er nieuwe boeken of films uitkomen, krijgen we weer meer tips,' zegt de politiewoordvoerder. Ook kreeg het onderzoek een nieuwe impuls nadat 'superdetective' Dag Andersson in december de leiding nam, als zevende in de rij. Andersson leidde eerder de onderzoeken naar de moord op de sociaal-democratische minister Anna Lindh in 2003 en de sluipschutter van Malmö.

Over de dader doen de wildste theorieën de ronde. Daarin figureren de Koerdische PKK, de Zweedse inlichtingendienst en de Zuid-Afrikaanse geheime dienst als mogelijke verdachten. In 1989 werd een drugsverslaafde veroordeeld voor de moord, maar in hoger beroep kwam hij vrij. 'Palme was een controversieel politicus, met veel vrienden maar ook veel vijanden,' zegt Wall. Volgens hem is het onderzoek nog geen stap verder gekomen, omdat alle aanwijzingen die te politieke gevoelig zijn, niet goed zijn opgevolgd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden