Wordt Bayrou een geduchte concurrent voor Sarkozy?

De Franse president Sarkozy moet rekening houden met een nieuwe concurrent bij de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. De strijd gaat nu nog tussen hem en de socialistische presidentskandidaat François Hollande, maar de centrumkandidaat François Bayrou (60) zou zich daar wel eens snel in kunnen gaan mengen. Gisteravond stelde hij zich officieel kandidaat. Wie is hij?

François Bayrou Beeld afp

In Nederland zal de naam Bayrou niet veel belletjes doen rinkelen, maar in Frankrijk wel. Bij de vorige presidentsverkiezingen, in 2007, was hij namelijk ook kandidaat - en presteerde hij verrassend goed. Bij de eerste ronde eindigde hij als derde met 18.6 procent van de stemmen. Daarmee moest hij alleen Sarkozy en zijn grootste (socialistische) tegenstreefster Séglolène Royal voor zich dulden.

Boerenzoon
Misschien gebeurt dit keer wel hetzelfde, zo speculeren politiek commentatoren in Frankrijk. De boerenzoon uit de Franse Pyreneeën werd in 1982 in de Assemblée nationale, zeg maar het Franse lagerhuis, verkozen om uit te komen voor de tweede kieskring van Pyrénées-Atlantiques. Vervolgens deed hij van 1993 tot 1997 bestuurlijke ervaring op als minister van Onderwijs, en sinds 1998 is hij de politiek leider van de middenpartij Union pour la Démocratie Française (UDF).

Tot zover zijn politieke achtergrond. Wat maakt hem tot een geduchte concurrent voor Sarkozy en Hollande? Dat is toch vooral de eenvoudige boodschap die hij heeft. 'Ik ben een man die het land kan herenigen, en die mensen tot elkaar brengt', zei hij gisteren bij de bekendmaking van zijn kandidatuur. 'Alleen een solidair Frankrijk kan leiden tot een solide Frankrijk.' Het klinkt misschien vaag en algemeen, maar het is desalniettemin een populaire boodschap bij de Franse bevolking, die zich zorgen maakt over de gevolgen van de Europese schuldencrisis.

Die crisis wordt het belangrijkste thema van de verkiezingen in april en mei 2012. En dat lijkt gunstig voor de nieuwe presidentskandidaat. Want waar de Fransen hun huidige president moeizaam zien worstelen met het schuldenprobleem, en hem steeds meer zien optrekken met Duitsland, horen ze van Bayrou een uiterst simpele boodschap: koop Franse producten, dan komen we de crisis wel teboven.

MoDem
De partij die Bayrou na de eerste ronde van de verkiezingen in 2007 oprichte en waarvan hij nu de voorzitter is, Mouvement Démocrate (MoDem), bevindt zich bovendien precies tussen de socialistische PS van Hollande en de rechtse UMP van Sarkozy in. Hij zal dus proberen om van beide partijen kiezers af te snoepen.

Tot nu toe slaagt hij daar maar mondjesmaat in. Met acht procent van de stemmen is er vooralsnog geen sprake van toestanden zoals we die bij de vorige verkiezingen zagen. Voorlopig vormt vooral Marine Le Pen, die op 18 procent in de peilingen staat - drie keer zo veel als Bayrou - een gevaar voor Sarkozy en Hollande.

Maar Bayrou heeft nog maanden de tijd om meer stemmen te winnen. De alsmaar in hevigheid toenemende schuldencrisis in combinatie met de simpele boodschap van zijn middenpartij zorgt ervoor dat Sarkozy en Hollande vermoedelijk steeds vaker opzij moeten kijken naar Bayrou, en er lijkt dan ook een gerede kans dat de centralist zich komend voorjaar opnieuw in het midden van het strijdtoneel bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden