Worden zesjesstudenten terecht geweerd?

Steeds meer opleidingen weren de zesjesstudent. Gaat het hier alleen om feestende labbekakken? Nee. Drie andere zesjes op een rij.

Studenten tijdens de eerste dag van de Utrechtse introductieweek UIT. Beeld ANP

'Zo'n cijfer zegt niet zo veel'

Dennis Wanningen (22) uit Emmen

'Of ik vakken heb afgeraffeld? Eh ja, één vak heb ik afgeraffeld toen ik dit voorjaar op de VVD-lijst stond bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten - waarbij ik overigens net niet verkozen werd. De campagne kostte veel tijd. Het tentamen bestuursrecht heb ik daardoor niet zo goed gemaakt. Maar ik heb het gehaald, dus ik vind het niet zo verwerpelijk.

'Ik ben heel actief naast mijn studie internationale betrekkingen en internationale organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zo stond ik in 2014 op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Emmen. Nu ben ik steunfractielid. Ook heb ik een jongerenraad opgezet, omdat ik vond dat er in Emmen te weinig gedaan werd aan jongerenparticipatie. Alles wat ik naast mijn studie doe, is een goede voorbereiding voor mijn toekomstige carriere.

'Ik ben wel een zesjesstudent, ja. Laten we zeggen dat ik ruim de helft van de vakken van mijn bachelor met een zes gehaald heb. Zo'n cijfer zegt niet zo veel, vind ik. Het moet draaien om de kennis die je opdoet, het inzicht dat je verwerft. Ik denk ook dat werkgevers niet kijken naar cijferlijsten. Het is bij je eerste baan misschien handig als je cum laude bent afgestudeerd, maar de rest van je loopbaan maakt het niet veel uit.'

Beeld Harry Cock / de Volkskrant

'Ik zit hard te stressen voor een zesje'

Jannet Harthoorn (21) uit De Wijk

'Ik heb nooit geleerd hoe ik moet leren, merkte ik toen ik vorig jaar met een hbo-opleiding communicatie in Zwolle begon. Op het vmbo zat ik onder mijn niveau, en om te slagen hoefde ik alleen lessen bij te wonen en huiswerk te maken. Mijn mbo-opleiding grafische vormgeving bestond bijna volledig uit praktijkles.

'Aan het begin van de hbo-opleiding kreeg ik weinig studiebegeleiding, er wordt verwacht dat je volwassen bent en zelf aan de slag gaat. Maar als ik thuis met een boek voor mijn neus zat, had ik geen idee waar ik moest beginnen of hoe ik me moest concentreren. Nu probeer ik de lessen goed bij te houden en samenvattingen te maken. De vorige periode heb ik alles in één keer gehaald, zonder herkansingen.

'Het kan heel frustrerend zijn om zo hard te stressen en te werken voor een zesje, en om je heen mensen achten te zien halen met minder inspanning.

'Toch ben ik altijd heel blij met een zes, want ik haal gewoon mijn studiepunten. Ik voel wel druk om mijn vakken te halen, maar niet om ze met een hoog cijfer af te sluiten. Over mijn perspectief op de arbeidsmarkt maak ik me geen zorgen: een diploma is een diploma. Mijn zesjes hebben niets met mijn niveau te maken.'

Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

'Ik moet veel ballen in de lucht houden'

Remco Boink (29) uit Geldermalsen

'Ik ben groepsleider op een gesloten woonvorm. Daar begeleid ik mensen met een verstandelijke beperking en sterke gedragsproblemen. Het is een pittige baan. Veel van de bewoners zijn angstig aangelegd. Als de zaken niet gaan zoals ze verwachten, reageren ze soms agressief.

'Naast mijn baan volg ik een deeltijdstudie maatschappelijk werk en dienstverlening aan Hogeschool Utrecht. Ik heb eerst een mbo-opleiding gedaan, maar kreeg al snel het gevoel dat ik meer in mijn mars heb. Ik zou in de jeugdhulpverlening willen werken, bij de reclassering. Maar daar heb je wel een hbo-diploma voor nodig.

'Ik zit in mijn vierde jaar. Tot nu toe heb ik vooral zessen gehaald, al kwamen daar eind vorig jaar opeens een paar achten bij. Het is niet makkelijk om naast een baan van 32 uur, een partner, familie en een oma voor wie ik soms zorg ook te studeren. Ik ben gedreven, vind het leuk, volg alle colleges, maar ik moet veel ballen in de lucht houden.

'In de negen jaar dat ik in de zorg werk heb ik talloze collega's en andere professionals af zien vallen door stress. Dat wil ik voorkomen. Daarom let ik op mijn grenzen. Het maakt me niet uit of ik een 6 of een 8 haal. Ik zie dat niet als een gebrek aan kunde.'

Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden