Worden meisjes eerder ongesteld door gesuikerde frisdrank?

Wat werd onlangs beweerd? Suiker in frisdrank maakt eerder ongesteld. Wat zegt de zoutkorrelcheck? Waarschuwingen voor suiker zijn er blijkbaar niet genoeg.

null Beeld .
Beeld .

Staat de gezondheid van onze kinderen op het spel? Check. Kanker erbij? Check. Een duidelijke boosdoener in ons voedsel? Check. Het kon niet anders of het nieuwe onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit zou aandacht trekken. The New York Times, De Telegraaf, NU.nl en Margriet maakten er melding van: jonge meisjes die meer dan anderhalf blikje gesuikerde frisdrank per dag drinken, krijgen eerder hun eerste ongesteldheid. Daarmee lopen ze later ook een grotere kans op borstkanker.

Heftig. Klopt er iets van?

Aan de hand van vragenlijsten volgden de onderzoekers meer dan 5.000 meisjes van 9 tot 14 jaar oud, van 1996 tot 2001. En inderdaad: meisjes die dagelijks meer dan anderhalf blikje gesuikerde frisdrankjes dronken, begonnen bijna 3 maanden eerder met hun eerste menstruatie.

Interessante vondst, maar of het allemaal aan de suiker in frisdrank ligt? Voorop staat namelijk dat vragenlijsten nogal onbetrouwbaar zijn. De kans is daarom groot dat meisjes die veel blikjes suikerprik dronken, ook op andere punten verschilden van de meisjes die dat niet deden. Zo waren de frisdrankmeisjes iets dikker, bijvoorbeeld. En van extra vetweefsel wordt al langer vermoed dat het de ongesteldheid vervroegt.

Ook belangrijk is de vraag of drie maanden eerder menstrueren zo rampzalig is. Daarvoor halen wetenschappers ander onderzoek aan waaruit blijkt dat vervroegde ongesteldheid de kans op borstkanker vergroot. Conclusie: frisdranksuiker doet dus indirect hetzelfde. Maar de nuance is dat uit de aangehaalde cijfers blijkt dat de borstkankerkans bij een drie maanden vervroegde menstruatie hooguit met één procent stijgt.

Geen harde link met suiker en ietwat vergezochte gezondheidsrisico's. Zo bezien lijkt de studie vooral een excuus om weer eens frisdrank af te raden. Hoofdonderzoeker Karin Michels laat inderdaad iets dergelijks tegenover de New York Times blijken: 'Suikerdrankjes zijn al niet gezond, en er zou meer aandacht moeten zijn om ze te vermijden.' Zo. Hebt u weer iets om in uw oren te knopen. En in die van uw dochters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden