Worden er bij het roc ook broodbakkers opgeleid die niet zelfstandig kunnen werken?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 25 augustus 2017.

Leerlingen van een Rotterdamse roc bakken broodjes. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Leerlingen van een Rotterdamse roc bakken broodjes.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Brief van de dag: wat doet een manager bloembinden eigenlijk?

Bij drie opleidingen van het ROC West-Brabant is veel mis. De inspectie hekelt het bestuur (Ten eerste, 24 augustus, pagina 8). De onderwijsinspectie geeft de raad van een bestuur een 'laatste kans' om orde op zaken te stellen. Vermeld wordt bij welke drie opleidingen discussie is ontstaan over de kwaliteit: de opleidingen 'zelfstandig werkend broodbakker', 'manager bloembinden' en 'vakbekwaam medewerker groenvoorziening'. Ik weet de naamgeving van de overige 400 opleidingen niet, maar hier begint de ellende al: 'zelfstandig werkend broodbakker'. Worden er dan ook broodbakkers opgeleid die niet zelfstandig kunnen werken? Ik mag er toch van uitgaan dat iedere broodbakker zelfstandig zijn brood bakt? 'Manager bloembinden'. Mag een opgeleide manager misschien de elastiekjes uitdelen, managet hij zichzelf of is het gewoon een bloembinder? 'Vakbekwaam medewerker groenvoorziening'. Dat impliceert toch dat er ook medewerkers groenvoorziening worden opgeleid die niet vakbekwaam zijn? Die medewerkers zijn dus bij voorbaat al slecht opgeleid. Kom op roc, doe even normaal, maak het niet mooier dan het moet zijn.

H. van Nes, Amersfoort, een vakbekwame, zelfstandige krantenlezer, die zichzelf managet

Assad erger?

Arnon Grunberg slaat de plank ernstig mis in zijn Voetnoot van 24 augustus. Hij relativeert de aanslag in Barcelona door te stellen: alles goed en wel, maar Assad is veel erger. Het kwaad in Assad komt voort uit de drang ten koste van alles aan de macht te blijven, zoals zo vaak. Het doel van religieus terrorisme is niet aandacht. De oorzaak is allesverzengende haat tegen andersdenkenden en anderslevenden, en het doel is dood en verderf zaaien.

Wegkijken zal er niet toe leiden dat dat terrorisme verdwijnt.

Thomas Gerkrath, Leiderdorp

Op een haar na

Pieter Barnhoorn stelt dat de gezakte 18-jarige kandidaat Frans die via de rechter alsnog haar vwo-diploma probeert te krijgen een 'hele serie aan middelmatige en lage cijfers' moet hebben gehad (O&D, 24 augustus). Dat is onjuist. Zij heeft zes achten en één zeven op eindlijst, en twee onvoldoendes.

Voor Frans zou ze een 6 nodig hebben gehad om te slagen. Op één vraag, nummer 15, bleken binnen 24 uur twee antwoorden goed (Ten eerste, 23 augustus). De leerlingen die het tweede antwoord goed hadden kregen daarvoor uiteindelijk slechts eentiende punt, zij die het eerste antwoord goed hadden kregen van meet af aan tweetiende punt. Voor deze kandidate is eentiende te weinig om te slagen. De vraag is waarom niet alle goede antwoorden met tweetiende punt zijn beloond. Daarover buigt de rechter zich nu. Barnhoorn zegt de leerlinge een jaar doubleren te gunnen, ik gun haar een verdiend diploma.

Charlotte Goulmy, docent Frans, Deventer

En weg is-ie

VVD Tweede Kamerlid Duisenberg vertrekt vijf maanden na de verkiezingen naar een lobbyclub op het gebied van zijn jarenlange woordvoerderschap in het parlement (Ten eerste, 24 augustus).

Naar aanleiding hiervan komt wederom de vraag naar voren of een afkoelingsperiode voor bewindslieden en volksvertegenwoordigers alvorens een dergelijke overstap te maken wenselijk is. De VVD is hier niet voor, men stelt dat de persoonlijke integriteit doorslaggevend moet zijn.

Gezien de staat van dienst van de VVD op dit vlak lijkt mij dit juist een reden om wel voor een dergelijke afkoelingsperiode te kiezen.

Marcel Besselink, Uithoorn

Lekker, kalfsvlees

Nu doen jullie het alweer: een foto van een koe met haar kalf bij een gerecht in de Volkskeuken waarin rundvlees verwerkt wordt (Volkskrant, 24 augustus). Eerder deze week stond er een afbeelding van een varkentje dat volgens het recept helaas geen lang leven beschoren was. Tenzij jullie doel is meer mensen bewust te maken van het feit dat er een dier gedood is voor dit gerecht (maar dat kan ik me niet voorstellen gezien de toon van de begeleidende tekst waarin het eten van vlees nogal verheerlijkt wordt) vind ik het nogal smakeloos. Er zal toch wel een andere afbeelding te verzinnen zijn.

Anne-Marie Spruyt, Brunssum

Volkskeuken van 24 augustus. Beeld
Volkskeuken van 24 augustus.Beeld

Economische 'wetenschap'

Briefschrijver Rodenburg reageert op een column van Peter de Waard waarin deze schrijft dat het door de economische wetenschap bedachte paardemiddel de inflatie niet kan opwekken (O&D, 24 augustus). Briefschrijver vindt economie een pseudowetenschap. Hij is niet de enige: econoom Joop den Uyl kende altijd twee waarheden: die van de ene en die van de andere kant. 'If you put two economists in a room, you get two opinions, unless one of them is Lord Keynes, in which case you get three opinions', aldus Winston Churchill.

R. van der Gun, Zeist

Robin Linschoten

We weten toch allemaal: alleen bijstandsgerechtigden frauderen. VVD-politici 'vergissen' zich alleen maar, 'vergeten' soms wat of zijn een beetje 'onzorgvuldig' geweest . Niets aan de hand dus. Oh ja, hoe zit dat eigenlijk met het onderzoek naar het handelen van voormalig VVD-voorzitter Keizer? Is dat keurig de doofpot in gegaan?

D. Groenendijk, Papendrecht

Herlees Karel van het Reve

Naar aanleiding van haar bijdrage raad ik Saskia Pieterse (O&D, 24 augustus) en alle andere reageerders op het stuk van Valkenberg (O&D, 14 augustus) aan om (nog?) eens Wat waren ze kwaad van Karel van het Reve te lezen.

Loek van der Zon, Dordrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden