Word je toch niet dik als je je ontbijt overslaat?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: een ontbijt overslaan vergroot toch niet het risico op overgewicht.

null Beeld anp
Beeld anp

Krijg je dat weer. Al jaren horen we voedingsexperts roepen: mensen, sla in hemelsnaam niet het ontbijt over. Wie dat wel doet, loopt het risico later op de dag meer te snoepen en eten, waarschuwt ook het alwetende Voedingscentrum. Komt er nu ineens een nieuw onderzoek met de tegenoverstelde bewering: het maakt voor je gewicht niets uit of je ontbijt. Tegen de gevestigde orde indruisen is altijd nieuwswaardig, en het bericht haalde dan ook RTL Nieuws, Metro, New Scientist en andere bladen. Maar klopt het ook?

Aan het bewuste onderzoek, uitgevoerd door James Betts van Bath University, valt in elk geval weinig af te dingen. Betts liet ruim een dozijn mensen verplicht het ochtendmaal overslaan, terwijl er evenzoveel stevig moesten ontbijten. Dat zijn misschien niet al te veel proefpersonen, maar voldoende voor precieze metingen aan eetgedrag. Tijdens de daaropvolgende maaltijden hield Betts in de gaten of de ontbijtskippers extra voedsel ter compensatie naar binnen werkten.

Het opvallende resultaat: niemand wist zijn gemiste ontbijtcalorieën weer in te halen. Voor het gewicht maakte dat netto geen verschil met de ontbijtgroep, want die bleek gedurende de rest van de dag iets meer te bewegen en zo hun resterende overschot aan calorieën te verbranden. Ook na 6 weken, waarbij de proefpersonen aan hun opgelegde ontbijtregime vasthielden, was nergens een gewichtsverschil te bekennen.

Maar goed, dit is slechts één onderzoek. Wat zegt de rest van de wetenschap? Hetzelfde eigenlijk: uit andere langlopende experimenten met honderden proefpersonen blijkt dat ontbijten voor je gewicht niets uitmaakt. Ja, vooruit, ooit werd gedacht van wel, toen onderzoekers twintig jaar geleden met vragenlijsten ontdekten dat dikkere kinderen minder vaak ontbijten. Maar diezelfde kinderen groeien óók op in kansarme gezinnen, waar meerdere krachten ze sowieso al richting overgewicht duwen. En of ontbijt bij dat krachtenveld hoort, valt met een vragenlijst niet uit elkaar te peuteren. Anders gezegd: de ontbijttheorie is dus nooit meer dan een vermoeden geweest, totdat mensen als Betts hem echt gingen testen. En geen bewijs vonden.

Iedereen heeft vast zo zijn eigen redenen om al dan niet te ontbijten. Maar één ding is zeker: de kilo's luisteren er niet naar.

Oordeel: klopt

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden