Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Wopke doet ferm tegen ING en Klaas wordt een groentekweker

Minister Hoekstra Beeld ANP

Goedemiddag,

Het politieke bedrijf ging de eerste week na het zomerreces lichtelijk ten onder aan liefdesdrama’s en gehakketak over xenofobe genen. Voor het beleidsmatige vuurwerk moesten we wachten tot donderdag en vrijdag. Zo laat Wopke Hoekstra zijn spierballen rollen en draait minister Ingrid van Engelshoven studenten de financiële duimschroeven aan. Ook blijkt het kabinet verrassend genoeg wel degelijk in staat terug te komen op zwaar omstreden plannen.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief voortaan in uw mailbox ontvangen? Dat regelt u heel gemakkelijk hier.

STRAFEXPEDITIE VAN DE DAG
Hoekstra en het bankschandaal

Geconfronteerd met zijn eerste ongehoorzame bank pakte minister van Financiën Wopke Hoekstra direct zijn crisisdraaiboek uit de kast. Onder het kopje ‘Wat te doen bij bankenschandalen’ las hij:

1. Boos kijken.

2. Ferme taal bezigen.

3. Iemand op het matje roepen.

Een instructie die Hoekstra, net als alle ministers van Financiën voor hem, naadloos opvolgde. De pers wachtte hem op toen Hoekstra zijn ministerie verliet na zijn normoverdragende gesprek met Hans Wijers, de president-commissaris van ING. De minister wist wat er van hem verwacht werd en kwam met verbeten blik en gebalde vuisten naar buiten. Een klein stoomwolkje ontsnapte aan zijn linkeroor. Hij had Wijers goed de waarheid gezegd, verklaarde hij: ‘Ik heb met ING gesproken, dat was een intensief gesprek, waarin ik ING natuurlijk gehoord heb en waarin ik ook glashelder ben geweest over wat ik er zelf van vind. Ik ga nu werken aan een Kamerbrief.’

Dat zal ING leren. Bloedspetters sieren de wanden van Hoekstra’s werkkamer. Dit is wat zich daar ongeveer moet hebben afgespeeld: 

Wijers had na Hoekstra’s verbale slachting zo de schrik in de benen dat hij de pers meed en schielijk via de achterdeur vertrok. Tenminste, zo interpreteerden sommige journalisten dat.

In werkelijkheid ging het er heel anders aan toe, want ook president-commissarissen van stoute banken hebben een draaiboek voor dit soort gevallen. Onder het kopje: ‘Wat te doen met boze ministers van Financiën’ staat daar:

1.Ernstig kijken

2.Spijt betuigen

3.Beterschap beloven

Wijers betrad Hoekstra’s kamer waarschijnlijk met een gepast begrafenisgezicht en volgde verder zijn draaiboek. Dit soort ontmoetingen is één groot ritueel voor de bühne, net als de verplichte gesprekjes over ‘mensenrechten’ en ‘persvrijheid’ die premier Rutte moet voeren met de sterke man van China, Xi Jinping. Als Hoekstra echt iets wil doen tegen wangedrag van banken, kan hij zich beter op zijn kamer terugtrekken met een stel juristen en de aansprakelijkheidswetgeving aanscherpen.

U-BOCHT VAN DE DAG
Subsidie arbeidsgehandicapten blijft tóch

Staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld ANP

Het plan uit het regeerakkoord was van begin af aan omstreden. Toen het kabinet het presenteerde, kwam er direct van alle kanten kritiek. De maatregel zou volgens een baaierd aan neezeggers zijn doel voorbijschieten en daarom volkomen nutteloos zijn. D66 en ChristenUnie vonden het eigenlijk ook niks, maar ja: de handtekening van fractievoorzitters Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers stonden nu eenmaal onder het regeerakkoord. En afspraak was tenslotte afspraak.

Totdat daar plotseling die U-bocht opdoemde. Na het voorstel bijna een jaar lang tegen de klippen op te hebben verdedigd, trekt het kabinet het voornemen tot afschaffing van de divid…..

Sorry, even overnieuw: het kabinet trekt het voornemen tot afschaffing van de loonkostensubsidie voor arbeidsgehandicapten daarom plotseling in. Want na zorgvuldig nadenken en raadpleging van alle belanghebbenden en deskundologen vindt het kabinet het toch niet zo’n goed idee. Onuitvoerbaar, schiet zijn doel voorbij, gaat gewoon niet werken. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Dat het kabinet afziet van een – volgens zo’n beetje iedereen – onzalig plan, valt natuurlijk te prijzen. Wel jammer dat het 500 miljoen euro zou opleveren voor het creëren van beschutte werkplekken. Dat gaat nu ook niet door. Gelukkig is er nog een ander alom verketterd plan dat 2 miljard euro kóst en dat het kabinet met dank aan voortschrijdend inzicht dus ook kan terugdraaien. Hint: het begint met een D…

MAATREGEL VAN DE DAG
Studentje pesten

Minister van Engelshoven Beeld ANP

De studentenaantallen aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen blijven maar stijgen. De intelligentie van Nederlandse jongeren schiet blijkbaar met sprongen omhoog, want ze gaan in steeds groteren getale naar het hbo en de universiteit. Een aantal universiteiten slaat daar al een tijdje alarm over, omdat ze de faciliteiten en het geld niet hebben om al die jongeren goed onderwijs te geven. De numerus fixus is dus in opmars, ook bij studies die opleiden voor beroepen waar het bedrijfsleven om zit te springen.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) probeert de druk nu wat te verlichten met een ander plan uit het regeerakkoord. Zij wil de rente op studieleningen verhogen. Die maatregel kan een ontmoedigend effect hebben, want dit betekent dat de uiteindelijk terug te betalen studieschuld gemiddeld met circa 18 procent stijgt. Het verminderen van de studentenaantallen is overigens niet Van Engelshovens doel. Zij schrijft de Tweede Kamer dat zij de rente verhoogt met het oog op ‘de financiële houdbaarheid van het leenstelsel op langere termijn'. Eerstejaars die in 2020 aan hun studie beginnen zijn als eerste de klos.

De belangenverenigingen voor studenten vinden het uiteraard een onzalig plan en vestigen hun hoop op een kabinetscrisis. Een paar coalitiepartijen moeten hun handtekening onder het regeerakkoord in dit geval maar even uitgummen, stelt Geertje Hulzebos, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in het AD. ‘Ik verwacht vooral van het CDA en de ChristenUnie – partijen die altijd mordicus tegen het leenstelsel waren – dat zij hier kritisch op zijn.’

NIEUWKOMER VAN DE DAG
Exit Hennis, enter Aartsen

Beeld -

In deze septimana horribilis voor de VVD zijn de partij twee ervaren Kamerleden ontvallen. Buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke stapte dinsdag per direct op vanwege een ‘ongelijkwaardige relatie’ met een voormalige fractiemedewerkster. Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis kondigde zaterdag aan dat zij Bagdad en een baan bij de Verenigde Naties boven Den Haag en de Tweede Kamer verkiest. Het was al langer duidelijk dat zij het wel gezien had in het Haagse; sinds de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar woonde zij slechts dertien Kamerdebatten bij.

De 32 zetels achter fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaan er derhalve steeds groener uitzien. Dinsdag verwelkomde de Kamer al de vervanger van Ten Broeke. Dat is een Zeeuw, de Middelburger Tobias van Gent. Vrijdag maakte de partij ook bekend welk groentje Hennis gaat opvolgen in de blauwe stoeltjes: dat blijkt de 28-jarige Thierry Aartsen te zijn. De Brabander wordt het op één na jongste Kamerlid. Hij is nu gemeenteraadslid in Breda

Aartsen noemt zijn aanstaande Kamerlidmaatschap (wanneer Hennis precies weggaat is nog niet duidelijk) ‘een jongensdroom’. Zijn entree in de Tweede Kamer is onverwacht, want er stonden nog twee anderen tussen hem en Van Gent op de kieslijst. De nummers 44 en 45 hebben blijkbaar bedankt voor de eer, waardoor Aartsen vanaf plaats 46 alsnog de Kamer in komt. Dijkhoff zal verheugd zijn, want ook hij komt uit Breda. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden