Woordvoerster kolonisten Hebron voorziet een ramp als Peres wint 'Arafat zegt níet: in dit land is ruimte voor joden'

Hebron is het heilige hart van de joodse geschiedenis, zegt Yehudit Tayar van de overkoepelende nederzettingenraad voor Judea en Samaria....

Van onze verslaggever

Ben Haveman

JERUZALEM

Komt Likud na de Israëlische verkiezingen van morgen aan de macht, dan is dat een geschenk voor de 150 duizend kolonisten in de nederzettingen op 'Palestijns' grondgebied. Dan lijkt met name Hebron in Israël geen twistappel meer - voorlópig althans. De regering-Peres heeft de kwestie-Hebron (ontruimen of niet) al wijselijk verschoven tot na de verkiezingen; voor Likud-parlementariër generaal Ariel Sharon zal Hebron 'eeuwig joods' blijven.

Op een bijeenkomst in Hebron beloofde Sharon onder luid gejuich dat er 'ondanks Oslo' geen sprake kan zijn van Palestijns bestuur over Hebron. Integendeel. 'In de toekomst zullen vele duizenden joden wonen in en om de stad van hun voorvaderen.' De meeste kolonisten laten het daarom wel uit hun hoofd om op premier Peres te stemmen.

'Hebron, de stad van Abraham, is het heilige hart van onze geschiedenis', beklemtoont ook woordvoerster Yehudit Tayar van Yesha, de overkoepelende nederzettingenraad voor Judea en Samaria.

Tayar: 'Elk weldenkend mens ziet dat we onder Peres een ramp tegemoet gaan. We verlangen allemaal naar vrede. Niet meer in het leger te hoeven, niet meer bang om te worden opgeblazen. Maar als we geen controle meer kunnen uitoefenen op onze eigen veiligheid en die controle aan een babysitter overlaten, dan capituleren we voor terrorisme, voor pseudo-vrede. Ik heb Arafat nooit horen zeggen dat er in dit land ruimte is voor joden. Hij heeft het steeds over Jeruzalem als de hoofdstad van Palestina. Hij zegt niet: laten we in broederschap leven.'

- Bij vredesbesprekingen in het Egyptische Tabah, waar de contouren voor een Palestijnse staat zijn aangescherpt, sprak een Palestijnse woordvoerder anders wel degelijk over vreedzaam samenleven met de Israëli's.

'We moeten afwachten wat dat betekent. Bent u in de nederzettingen geweest? Hebt u het prikkeldraad gezien? Onze kinderen moeten zich laten vervoeren in gepantserde voertuigen, we praten nu al over het aanbrengen van kogelvrij glas in onze huizen, wat God verhoede. Is dat vrede? Is dat vreedzame coëxistentie? Doen de Arabieren hetzelfde? Moeten Palestijnen kogelvrij glas in hun ramen zetten? Het is zielig.

'U praat over de contouren van een Palestijnse staat, nou die Palestijnse staat zal een inktvlek zijn, van de Jordaan tot aan de zee. Daar zie ik bepaald geen vreedzaam samenleven van Arabieren met het joodse volk. De stichter van Israël, Ben Goerion, zei dat we ons op de historische plaatsen moesten vestigen. De wereld doet nu net of dat illegaal is'.

- Maar als de Oslo-akkoorden over de bezette gebieden niet worden nageleefd, kan dat tot leiden tot een situatie die grenst aan burgeroorlog. Wilt u dat op uw geweten hebben, gezien de moord op Rabin?

'Burgeroorlog met wie? Met het Israëlische leger? Met het Palestijnse leger? Bedoelt u dat joden door de joodse regering, als Peres wint, met geweld uit hun huizen worden verdreven? Kijk, wij hebben altijd het principe van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid gehuldigd. Wij kolonisten maken deel uit van het leger, het leger is een deel van ons. Kunt u zich voorstellen dat we fysiek geweld tegen onszelf aanwenden? Ze hebben ons gearresteerd, we zijn mishandeld en in de gevangenis gegooid, maar als het nodig is, hanteren we opnieuw ons het recht op geweldloos verzet.

'Er is een plaats in Amerika die Beit El heet. Daar mag iedere jood wonen. Maar wie maakt uit dat een jood niet mag wonen in Beit El in òns land? Stel dat iemand naar een Palestijns dorp zou gaan met de mededeling: ''Uw aanwezigheid is storend, u moet hier weg, het leger komt tegen u in actie. Of: u zorgt voor kogelvrij glas, voor prikkeldraad''. Wat zou de wereld dáár van zeggen? De wereld zou op haar achterste benen staan. Niemand zou dat accepteren. Waarom is het dan wel acceptabel als het om joden gaat? En om joods land? '

Fel zegt Yehudit Tayar (haar achternaam betekent 'toerist' in het Hebreeuws): 'Waar we ooit vandaan kwamen, dat zijn nou net de plaatsen waar wij nu wonen. En daar zullen we blijven, ongeacht de prijs die we er voor moeten betalen.'

- Ook als het levens van kinderen kost?

'Overal waar wij in de wereld woonden heeft het kinderlevens gekost. Mijn familie bestond uit pioniers die zich hier al heel lang geleden hebben gevestigd in een klein dorpje in Galilea; generaties lang omringd door vijandige Arabieren. Als je met mijn kinderen praat, zullen ze ze zeggen dat ze òndanks alle gevaren alleen hier horen.'

- Als Likud wint, worden de Oslo-akkoorden wellicht bevroren. Dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken?

'Nou, de feiten liggen er helaas. Die kunnen niet meer worden genegeerd, Je kunt zo'n papier niet verscheuren en doen alsof er geen overeenkomst heeft bestaan. Iets anders is het zogenaamde Palestijnse handvest. Het is een illusie van Peres te geloven in historische wijziging van dat handvest; van de 32 paragrafen moeten er nog steeds 18 aangepast worden voordat tot ook in alle details van het convenant ''de vernietiging van de staat Israël'' is verdwenen.'

- Het gaat toch om de hoofdzaak? In ruil voor het schrappen van die ene vitale paragraaf heeft Peres ontruiming van Hebron in het vooruitzicht gesteld, als 'cadeautje voor Arafat', toch?

'Ik herhaal: zo'n ontruiming is onaanvaardbaar. De gedachte alleen al dat de honderdduizenden geen toegang meer kunnen krijgen tot de graftombe van onze voorvaderen is onverdragelijk. Dat weet Peres ook. Als meneer Peres wint, wat God verhoede, heeft hij een hoop uit te leggen. Dan moet hij ook maar eens uitleggen waarom er geen einde gemaakt wordt aan de illegale activiteiten van de Palestijnse autoriteit in Oost-Jeruzalen. Er zijn VIP's bij die vrij kunnen reizen en ongehinderd wapens en terroristen de groene lijn kunnen binnensmokkelen'.

- Hoe weet u dat?

'Ja hoor eens, dat zijn feiten. Ik zeg u: het Oslo-akkoord wordt op grote schaal geschonden door de Palestijnen. Het Israëlische volk wordt misleid. Kijk, ik woon in een nederzetting van 150 gezinnen ten noordwesten van Jeruzalem die in 1977 nota bene is gesticht door de Arbeidspartij zelf die nu wil dat we weggaan! Maar de wachtlijst groeit alsmaar. Er zijn veel ironische details in ons leven. Als ik familie in Amerika wil bezoeken, zegt m'n jongste kind: zou je dat wel doen mam, het is daar zo gevaarlijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden