Woordvoerder Wilders diep door het stof om drank- en drugsverslaving

Michael Heemels, fractievoorzitter van de PVV Limburg en persoonlijk woordvoerder van Geert Wilders, heeft vrijdag in een brief gericht aan de Provinciale Staten Limburg zijn drank- en drugsverslaving opgebiecht. Hij voert het aan als verklaring voor de greep die hij uit de PVV-kas heeft gedaan.

Peter de Graaf
Archiefbeeld van Michael Heemels op campagne met Geert Wilders. Beeld anp
Archiefbeeld van Michael Heemels op campagne met Geert Wilders.Beeld anp

'Jarenlang heb ik mijn toevlucht gezocht in overmatig drank- en drugsgebruik om stressvolle situaties, werkdruk en persoonlijke conflicten te kunnen meesteren', schrijft Michael Heemels in een afscheidsbrief aan Provinciale Staten in Limburg. 'Op een gegeven moment heb ik uitsluitend nog geleefd in een sprookjeswereld, de realiteit compleet uit het oog verloren en alles en iedereen om me heen belogen en bedrogen.'

Hij was een rijzende ster binnen de PVV, fractievoorzitter in het Limburgse parlement en persoonlijk voorlichter van Geert Wilders in Den Haag. Maar Heemels (34), voormalig leraar Duits, ging ten onder aan drugs en drank. Zijn verslaving bekostigde hij uit de PVV-kas, waaruit hij minstens 20 duizend euro stal - in de wandelgangen worden echter ook bedragen van een ton tot zelfs twee ton genoemd. Volgende week moet uit een accountantsonderzoek blijken hoe groot de fraude precies is geweest.

Vrijdag nam Heemels officieel afscheid als Statenlid. Hij was zelf echter niet aanwezig; hij zit in een afkickkliniek. In plaats daarvan schreef hij een afscheidsbrief aan het provinciebestuur en de leden van Provinciale Staten, waarin hij spijt betuigt en excuses aanbiedt. Het is voor het eerst dat Heemels wat dieper ingaat op zijn problematiek.

'Ik ben helaas toch niet de vlotte jongen zoals iedereen hem zag: vrolijk, humor, sterke persoonlijkheid, ambitieus', schrijft hij. 'Diep van binnen was ik een mens vol problemen, zorgen en onzekerheid die steeds dieper in het moeras is gezakt.'

Het was een droom die was uitgekomen toen hij vijf jaar geleden in de Limburgse politiek belandde en daarna ook nog eens de rechterhand van Wilders werd. Die droom veranderde echter in en nachtmerrie. De combinatie van banen leidde tot stress die zoveel mogelijk genegeerd werd. 'Op een bepaald moment heb ik op een kruispunt in mijn leven de verkeerde afslag genomen', aldus Heemels.

Jarenlang heeft hij iedereen voor de gek gehouden. Niemand wist van zijn problemen en verslaving, ook zijn vriendin en ouders niet. Hij was 'eenzaam in een wereld die fictie was'. Uiteindelijk heeft hij ten einde raad de pastoor in zijn dorp (Herkenbosch) maar in vertrouwen genomen. 'Het is nooit te laat voor verandering', had de geestelijke hem gezegd.

Kort daarna kwam Heemels met zijn bekentenis en stapte hij op als woordvoerder van Wilders: hij had 'financiële misstappen' begaan 'wegens problematisch drank- en drugsgebruik'. Begin februari was hij al vertrokken als fractievoorzitter in Limburg, maar dat was officieel nog 'omdat binnen de fractie wordt getwijfeld aan mijn integriteit' - toen ontkende hij de verduistering nog in alle toonaarden. Andere fractieleden hadden vraagtekens gezet bij diverse betalingen door Heemels, die ook penningmeester van de fractie was.

Waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans deed vervolgens aangifte bij de politie van fraude: diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting en bedrog. Later heeft ook de provincie zich bij deze aangifte 'gevoegd'. Volgende week vrijdag is er een vergadering van het presidium, waarin alle fractievoorzitters zitten. In dat besloten overleg zullen de uitkomsten van het fraude-onderzoek door de externe accountant worden besproken.

Michael Heemels en Laurence Stassen na afloop van een vergadering. Beeld anp
Michael Heemels en Laurence Stassen na afloop van een vergadering.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden