Nieuws

Woordvoerder Boris Johnson treedt af na kerstborrelschandaal waarbij coronaregels werden overtreden

De woordvoerder van Boris Johnson, Allegra Stratton, is woensdag afgetreden. Ze stapte in tranen op nadat een video naar buiten was gekomen waarin te zien was hoe ze een jaar geleden met haar medewerkers giechelend zocht naar manieren om het overtreden van coronaregels te verdoezelen.

Patrick van IJzendoorn
Johnson-woordvoerder Allegra Stratton maakt in haar voortuin haar aftreden bekend.  Beeld AP
Johnson-woordvoerder Allegra Stratton maakt in haar voortuin haar aftreden bekend.Beeld AP

De gelekte video was dinsdagavond als een bom ingeslagen. Lacherig sprak Stratton met haar medewerkers over een kerstborrel die op 18 december vorig jaar zou hebben plaatsgevonden in de ambtswoning in strijd met de coronaregels. Dat giechelen gebeurde tijdens het repeteren van een persconferentie waar vragen werden verwacht over deze bijeenkomst. Twee dagen voor de borrel had Johnson zijn landgenoten opgedragen sociale contacten rondom de kerstdagen te mijden.

Die vragen kwamen er niet, omdat mogelijk ook vooraanstaande journalisten die avond in de ambtswoning aan het borrelen waren. Vorige week openbaarde het linkse tabloid The Daily Mirror alsnog het geheim. Aanvankelijk was het een verhaal dat vooral in Westminster leefde, de wereld van politici en journalisten, maar beelden van Johnsons mensen die grappend naar wegen zoeken om kijkers om de tuin te leiden, schokten de natie.

Morele verontwaardiging

Hoe groot de paniek was op Downing Street bleek woensdagochtend toen minister van Volksgezondheid Sajid Javid alle televisie-interviews bij de ontbijtshows annuleerde. Graag had hij gesproken over de eerste verjaardag van het glorieuze Britse vaccinatieprogramma, maar iedereen op Downing Street wist dat de vragen zouden gaan over de gewraakte video. Vervolgens werd ook nog bekend dat de minister van Onderwijs indertijd in strijd met de coronaregels een kerstborrel had gehouden.

Voor Johnson stond een lastig vragenuur op het programma. Zoals verwacht benutte oppositieleider Keir Starmer al zijn zes vragen om zijn morele verontwaardiging te uiten. Zo refereerde de Labour-leider aan een vrouw die rond dezelfde tijd niet naar het ziekenhuis mocht om bij haar stervende moeder te zijn. Ook wees Starmer op de uitvaart van prins Philip waarbij koningin Elizabeth helemaal alleen in de kerkbanken zat, zich strikt houden aan de door Johnson uitgevaardigde richtlijnen.

Johnson hield vol dat er geen kerstfeestje had plaatsgevonden, maar gelastte wel een intern onderzoek. Hij toonde zich bereid zo nodig met de politie mee te werken en medewerkers te ontslaan. Later tijdens het vragenuur vroeg een ander lid van de oppositie of er op 13 november 2020, tijdens de lockdown, toevallig nog een feest bij de Johnsons had plaatsgevonden. Johnsons oud-topadviseur Dominic Cummings, die mogelijk achter alle lekken zit, had dat beweerd.

Nieuwe coronarestricties

Ondertussen werd op Downing Street gewerkt aan nieuwe coronamaatregelen, waaronder thuiswerken en de invoering van vaccinatiebewijzen. Dit laatste wekt verbazing omdat Johnson eerder heeft beweerd dat vaccinaties het verspreiden en oplopen van het coronavirus niet tegengaan. Bovendien zijn de ziekenhuisopnamen wegens corona al weken dalende in Engeland. Maar de regering zegt de nieuwe maatregelen noodzakelijk te achten vanwege de omicron-variant.

Volgens critici van Johnson is de invoering van deze nieuwe maatregelen bedoeld om de aandacht af te leiden van het kerstborrelschandaal. Aandacht afleiden is wat de Conservatieve premier wel vaker doet wanneer hij in politieke nood zit. ‘Is mijn eerbiedwaardige vriend ervan op de hoogte’, zo richtte het Conservatieve kamerlid William Wragg zich tijdens het vragenuur tot zijn leider, ‘dat zeer weinig mensen overtuigd zullen zijn door deze afleidingsmanoeuvre?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden