Woordspelletjes verhullen missers Greenpeace in Brent Spar-affaire

Shell lijkt op punten te winnen van Greenpeace in de strijd om het opslagvat Brent Spar. De schattingen van de oliemaatschappij over wat er aan stoffen in het opslagvat zit, blijken redelijk betrouwbaar terwijl schattingen van Greenpeace slagen in de lucht zijn geweest....

Van onze verslaggever

Broer Scholtens

LONDEN

Woensdag, tijdens een hectische persconferentie in Londen, stonden beide partijen weer eens tegenover elkaar, met dit keer als scheidsrechter het onafhankelijke Noorse instituut DNV. Dat heeft de Brent Spar de afgelopen maanden binnenste buiten gekeerd, om vervolgens te concluderen dat de schattingen van Shell van twee jaar geleden zo slecht nog niet zijn.

Activiteiten rond de Brent Spar zijn goed voor flink wat mediaspektakel. DNV-onderzoekers deden woensdag hun zegje onder het gesnor van talloze tv-camera's, uit Engeland maar ook uit Duitsland en Denemarken, daar waar vlak voor de zomer de veldtocht begon het plan van Shell om het opslagvat te dumpen in de Atlantische Oceaan.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk waarom de Greenpeace-top begin september zo diep in het stof dook, door in het openbaar haar excuses aan Shell aan te bieden over valse beschuldigingen over de inhoud van de Brent Spar. De actiegroep was er in augustus tijdens gesprekken met DNV-onderzoekers achter gekomen dat haar schatting van 5550 ton olie, honderd maal meer dan wat Shell beweerde, was gebaseerd op een uiterst knullige manier van monstername in de Brent Spar.

Shell reageerde met een stortvloed van lieve woorden over de zorgvuldigheid waarmee dat Noorse rapport was opgesteld. 'Onze schattingen blijken voor het overgrote deel correct te zijn. Wat we verkeerd hebben ingeschat is de reactie van het publiek', verklaarde een Shell-verantwoordelijke.

Vervolgens rende het complete mediacircus naar een andere zaal in het statige Londense Tower-hotel, met uitzicht op de Thames, in de hoop nog iets van de inderhaast belegde persconferentie van Greenpeace op te kunnen vangen.

Greenpeace-activisten dachten enig licht te bespeuren in de omzichtige verklaringen van Shell-deskundigen tijdens de persconferentie daarvoor. 'We zijn verheugd dat Shell zich nu voor het eerst heeft uitgesproken tegen het dumpen van de Brent Spar, en dat ze vanaf nu alleen nog maar naar ontmanteling op land zullen kijken.'

Oorlogspelletjes met woorden. Shell-vertegenwoordigers, geconfronteerd met deze Greenpeace-interpretatie, verzekerden zoiets toch echt niet gezegd te hebben. 'We bekijken alle opties, wat betekent dat we ter vergelijking ook afzinken in de diepzee bestuderen', luidt nog steeds de officiële verklaring van Shell UK.

Dat gestoei met woorden is een afleidingsmanoeuvre van Greenpeace, zo was te horen in de wandelgangen. Het is per slot niet leuk eerst de oren gewassen te krijgen over ondeugdelijk cijferwerk, om vervolgens er nog eens op gewezen te worden dat ook een beschuldiging van een oud-werknemer van Shell op niets berust.

De man had bij Greenpeace gemeld dat hij eind jaren zeventig in opdracht van Shell drie vaten met giftige stoffen naar de Brent Spar had gebracht. Koren op de molen van Greenpeace. De pers werd er kond van gedaan, waarbij een onder ede afgegeven verklaring van de man werd overlegd.

Het Noorse onderzoeksinstituut heeft de Brent Spar op zijn kop gezet, maar niets gevonden. DNV sprak twee keer met de man. Beide keren vertelde hij iets anders. Twee maal ging hij niet op de uitnodiging van de Noren in om op de Brent Spar de plaats aan te wijzen waar de vaten zouden zijn opgeslagen.

Kunnen we niet het telefoonnummer van die man krijgen, vroeg een Engelse journaliste tijdens de Greenpeace-persconferentie, dan kun we ook zijn reactie horen. 'De man is oud en ziek. Misschien moeten we hem maar met rust laten', luidde het Greenpeace-antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden