Woordkunstenaar met sterk rechtvaardigheidsgevoel

Een rechtgeaard advocaat moest tegendraads zijn, vond Hans Hertoghs, die geruchtmakende zaken op zijn naam heeft staan.

Hans Hertoghs.

In 2001 werd hij advocaat van het jaar. Hans Hertoghs, de eerste Nederlandse advocaat die belastingrecht combineerde met strafrecht, wist daarop de geruchtmakende zaak van het Openbaar Ministerie tegen Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik te winnen. Van den Herik werd vervolgd voor vermeende fraude bij de transfer van Aurelio Vidmar in 1995. Maar het OM had helemaal geen zaak, zo bleek telkens. De tenlastelegging van belastingfraude en valsheid in geschrifte kon op geen enkele wijze worden waargemaakt. Van den Herik werd vrijgesproken door de rechtbank in 2002, in hoger beroep door het hof in 2005 en in cassatie door de Hoge Raad in 2006. Hertoghs vond dat fiscale geschillen niet in het strafrecht moesten worden uitgevochten als daar geen criminele activiteiten aan ten grondslag lagen.

'Hij had een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel', zegt zijn vrouw Els Hertoghs. 'Daarnaast hield hij ook echt van het pleiten.' Hertoghs deed meer zaken voor voetbalclubs - onder meer voor NAC, de club uit zijn eigen stad. Hertoghs was ook een sportliefhebber. Hij golfde, hockeyde, tenniste, fietste en schaatste en speelde in de jeugd zelfs nog even betaald voetbal.

Woordkunstenaar

Vrijdag 8 april overleed Hans Hertoghs op zijn 69ste verjaardag aan de gevolgen van longkanker. Vorig jaar werd bij hem de fatale diagnose gesteld.

Hans Hertoghs werd geboren in Roosendaal in een gezin met één zus en drie broers. Zijn moeder overleed jong, waarna zijn vader hertrouwde en nog eens drie zoons kreeg. Hertoghs besloot na de middelbare school rechten te gaan studeren in Nijmegen. Een van zijn dispuutgenoten, die zijn hele leven een goede vriend bleef, was professor Ton Gorgels: 'Het was duidelijk dat hij voor advocaat in de wieg was gelegd. Hij was toen al een woordkunstenaar', aldus de Maastrichtse hoogleraar cardiologie.

Hertoghs begon in 1970 als advocaat in Arnhem. Vier jaar later verhuisde hij naar Breda waar hij zich niet alleen vestigde als advocaat (in het kantoorverband van Van Wijmen), maar ook als vertegenwoordiger van de belastingadvies-maatschap Begheyn & Sneep (later Deloitte), waarvan hij in 1980 partner werd. In 1990 begon hij een eigen kantoor als advocaat- en belastingdeskundige. Hij bouwde Hertoghs Advocaten-Belastingkundigen uit tot een landelijk opererende organisatie. Tot zijn clientèle behoorde onder meer de horecafamilie Van der Valk, die in een belastingontduikingsproces verzeild was geraakt.

Perfectionist

Hertoghs stond bekend als een perfectionist die vond dat kantoorgenoten en jonge advocaten zich strikt moesten houden aan de gedrags- en fatsoensnormen van de advocatuur. Hij zag de advocaat als drager van de kwaliteit van de rechtsstaat. Van 1989 tot en met 1995 vertegenwoordigde hij de Bredase balie in de Orde van Advocaten. Tussen 2005 en 2008 was hij lid van de Raad van Toezicht in het arrondissement Breda, uiteindelijk als deken. Volgens Hertoghs moest een rechtgeaard advocaat tegendraads zijn, een al te grote bemoeienis van de overheid trotseren, zijn cliënten privacy garanderen en zo nodig de barricade op.

Hertoghs vond ook dat mensen zich niet alleen moesten bezighouden met 'geld verdienen'. Daarom deed hij veel voor de gemeenschap. Hij was bestuurslid van een ouderenverzorgingstehuis, wist de Maatschappij voor Nijverheid en Handel nieuw leven in te blazen en was lange tijd bestuurslid van hockeyclub Breda, waarvoor hij een van de eerste waterkunstgrasvelden in Nederland wist te realiseren.

Hans Hertoghs was 34 jaar getrouwd en kreeg een zoon en een dochter, die nu in Londen wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden