Woordenstrijd kan voor proces funest uitpakken

‘Een S400’, zegt de mannenstem op de band. Hij wil een type Mercedes verkopen. In de schriftelijke uitwerking van dit tapgesprek bij de politie is dit woord verdwenen en vervangen door ‘xtc’....

Anja Sligter

Advocaat Cees Korvinus liet het geluidsfragment maandagavond in tv-programma NOVA horen en meent dat er opzet in het spel is. Door het woord te vervangen werd een softdrugszaak een harddrugszaak. Dat gaf de politie meer opsporingsmogelijkheden, bevoegdheden en mankracht.

Het onderzoek ‘Tompoes’, waaruit het afgeluisterde gesprek stamt, is een onderzoek naar grootschalige softdrugshandel in Apeldoorn. Het loopt al sinds 2006 en heeft veel geld en tijd gekost. Korvinus verdedigt de ouders en broer van de 30-jarige hoofdverdachte.

Het megaproces tegen deze drugsbende met twaalf verdachten kan door de ‘fout’ volledig in rook opgaan. Dat gebeurt wanneer het OM door de rechter niet ontvankelijk wordt verklaard.

Maar het tapgesprek kan ook uitgesloten worden als bewijs, of er kan strafvermindering volgen. Dat is geheel afhankelijk van de uitslag van het Rijksrechercheonderzoek dat loopt, aldus een woordvoerster.

De politieman die de telefoongesprekken uitwerkte heeft al bij de rechter-commissaris verklaard dat hij het juiste woord heeft overgenomen. Hij verdenkt een collega, wiens naam hij niet wenste te noemen, van de verandering in de tekst. Dit kwam vorige week bij een verhoor door advocaten aan het licht. De hoofdofficier van justitie van het OM Zutphen stelde daarna een diepgaand onderzoek in naar het verschil tussen de schriftelijke uitwerking en de geluidsopname.

Korvinus acht het vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde. De rechter moet niet alleen de zaak ongeldig verklaren maar ook de vervalsers aanpakken. De kwestie ‘toont aan hoe kwetsbaar het systeem is’, aldus Korvinus in NOVA. Het Openbaar Ministerie en de rechter moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie processen-verbaal naar waarheid opmaakt en er niet mee rommelt.

Er zijn eerder fouten gemaakt in deze zaak, onthulde dagblad de Stentor in mei. De politie heeft verzuimd afgeluisterde gesprekken tussen verdachten en mensen met een geheimhoudingsplicht (advocaten, artsen en notarissen) te vernietigen. Sterker nog: ze zijn gebruikt in het onderzoek. Dat is wettelijk niet toegestaan.

Anja Sligter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden