Woord 2013

Het tijdschriftenwoord van het jaar is: keukentafelmodel.

Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen


Woord van het jaar 2013? Het Genootschap Onze Taal kwam uit op 'participatiesamenleving'. Een woordverkiezing is gespreksstof, dus gaan we melken. Het woord dat vanavond nog moet verdwijnen (bij De Wereld Draait Door). Het mooiste anglicisme. Het mooiste nieuwe streektaalwoord. Mooiste woord voor de doventolk. Moeilijkste nieuwe woord voor stotteraars. Mooiste afkorting. Goorste woord, liefste woord. Vaakst fout geschreven woord.


Ook tijdschriften kunnen hun woord kiezen. Het mooiste Viva-woord 2013. Mooiste Panorama-woord. Mooiste Playboy-woord. Zal allemaal wel over hetzelfde gaan. Trouwens: het mooiste coverwoord 2013! Het culinaire woord 2013. Hét e-word 2013. (We kunnen niet stoppen.) Politieke woord, sportwoord, rap-woord, bed-woord. Twitterwoord 2013. Weerwoord, mediawoord. Het scholierenwoord 2013.


Elke branche zijn eigen woord. Slim en, om maar een woord te noemen: twitterpower.


Leuk, nóg verder segmenteren. Binnen de mediafamilie: het tijdschriftenwoord van 2013?


Op 2: alle varianten op heroriëntatie.


Op 1: keukentafelmodel. Klinkt knus, je hoort de fluitketel. Bij de volgende druk zal het woord in Van Dale staan. Een blad maken volgens het keukentafelmodel: vanuit huis, verkapte overhead, aan tafel met je honingthee, smartphone en computer. En maar bellen en maar mailen en maar manen. En maar appen, vloeken, aansturen en videomeetingen. Met een stevige formulevaste spin in het hart van het web.


Resultaat: prachtig, efficiënt gemaakt blad. Veel tijdschriften kunnen op deze manier worden gemaakt. Niet uit nood of armoe, maar gewoon omdat het 2014 is. Je kunt met elkaar via al je schermen communiceren, je hoeft niet meer per se vanaf de kinderopvang door de file naar een redactieruimte (waar de vergadering niet doorgaat, kind van chef blijkt ziek). Het keukentafelmodel is geen vlucht, het is de vooruitgang.


Een willekeurige keukentafelgreep. Nieuw: glossy OverNL, Nederland vanuit de lucht. Nieuw: TROTS, blad voor moderne grootouders. Nieuw: Jan Kruis Glossy, over striptekenaar van Jan, Jans en de kinderen. Nieuw: glossy Ontspoord, regio Prinsenbeek, volwaardig blad over carnaval. Nieuw: Catawiki Magazine, over verzamelen en verzamelaars. Nieuw: Het dufste uit DUF, onnavolgbaar bladboek voor jongeren.


Hé, wat zien we daar op diezelfde keukentafel? Restjes taart en champagnevlekken?


Oplagefeestje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden