Woonwagenbewoners verhalen schade op gemeente

Advocaat D. Moszkowicz gaat de gemeente Maastricht aansprakelijk stellen voor de schade die dinsdag tijdens de politie-inval in het woonwagenkamp Vinkenslag is aangericht....

ANP

Donderdagmorgen had hij een gesprek met vier vertegenwoordigers van de bewoners. Daaruit bleek volgens Moszkowicz dat de gemeente tot 19 december een gedoogbeleid voor Vinkenslag voerde. Burgemeester en kampbewoners spraken op 19 december met elkaar af dat er geen nieuwe loodsen meer mochten worden gebouwd, maar dat de oude loodsen mochten blijven staan.

De politie sloopte dinsdag drie van die oude loodsen, terwijl er volgens Moszkowicz helemaal geen hennepplanten in zaten. Andere loodsen, waarin wel planten stonden, werden niet gesloopt, aldus de advocaat. Hij wil dat de gemeente de gesloopte loodsen weer opbouwt.

Bovendien heeft de politie dinsdag voor ernstige milieuvervuiling gezorgd door met schroevendraaiers een tank met afgewerkte olie lek te steken en van een andere tank 2500 liter dieselolie over het terrein te laten weglopen. Daarnaast is er ook andere schade, zoals ingetrapte deuren, zegt de advocaat. Al deze schade wil hij op de gemeente verhalen.

'Ook mag de vraag gesteld worden wat de bewoners is aangedaan', zegt Moszkowicz. 'Er waren kleine kinderen bij die mogelijk trauma's hebben opgelopen door de politie-inval'. Dan is er nog de vraag wat voor schade de politie heeft aangericht in loodsen waarin geen wiet stond. Mogelijk hebben agenten daar lampen, drainageapparatuur en afzuiginstallaties gesloopt. 'Het is niet verboden om deze zaken te hebben', zegt Moszkowicz.

De advocaat moet het schadebedrag nog inventariseren, maar spreekt van een 'zeer grote schade', die wellicht meer dan 100.000 euro bedraagt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden