Woonlasten van Hilversum blijven het hoogst

De woonlasten in de 35 grote gemeenten stijgen dit jaar met 4,4 procent naar gemiddeld 637 euro per huishouden. Den Haag is de goedkoopste stad qua woonlasten, Hilversum blijft net als voorgaande jaren het duurst....

Van onze verslaggeefster

Dit blijkt uit een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Dit centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt jaarlijks in opdracht van de gemeenten de woonlasten. In 2004 stijgen deze lasten minder hard dan vorig jaar. Toen stegen de kosten gemiddeld 7 procent. De totale woonlasten groeiden in 2003 harder dan het gezinsinkomen.

'We zijn toch nog verbaasd dat de gemeentelijke woonlasten dit jaar minder hard stijgen dan in 2003', zegt COELO-onderzoeker Gerritsen. Dat komt volgens hem omdat de gemeente vanaf dit jaar steeds grotere risico's moet dragen. Zoals de financi verantwoordelijkheid die gemeenten sinds 1 januari hebben voor de bijstandsuitkeringen.

Volgens het instituut nemen de verschillen in tarieven tussen de grote gemeenten verder af. Dat komt onder meer doordat de woonlasten in de relatief dure steden minder hard stijgen, in de goedkopere steden stijgen deze juist harder. Toch bedragen de lasten in Hilversum 790 euro, tegenover 544 euro in Den Haag. Verschillen tussen gemeenten blijven dus voorlopig nog.

Den Haag heeft overigens al enkele jaren de Ontroerend Zaken Belasting (OZB) niet verhoogd. Gemiddeld is die belasting in de grote steden 2,5 procent verhoogd. Vorig jaar was dat nog 4,6 procent. In Sittard-Geleen stijgt deze belasting het snelst met 12,5 procent. Ook de totale woonlasten stijgen daar het snelst,naar een tarief van 656,44 euro per huishouden. In Apeldoorn stijgen de tarieven het minst: 5 procent.

Het COELO hanteert verschillen in woon- en netto lasten. Woonlasten zijn het bedrag dat een huishouden daadwerkelijk kwijt is. De netto woonlasten zijn de bedragen die de gemeenten ontvangen. Onder de totale woonlasten wordt de OZB-belasting, rioolrecht en reinigingsheffing gerekend. De Zalmsnip wordt daarvan afgetrokken.

Gemeenten zijn vrij om de hoogte van die snip te bepalen, zolang die niet lager is dan 34,04 euro. Zo geeft Enschede 61,26 euro en Amersfoort bijvoorbeeld weer 34,04. Gemiddeld geven gemeenten dit jaar 42 euro, 3,1 procent minder in 2003. Het kabinet wil de Zalmsnip overigens in 2005 afschaffen.

In april verschijnt een onderzoek naar de woonlasten in alle gemeenten. Vorig jaar was Wassenaar het duurst met 1069 euro aan woonlasten. Ameland was het goedkoopst met 387 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden