Wooncorporaties boos over plan belastingheffing

De woningbouwverenigingen zijn boos over het plan van de staatssecretarissen Remkes van Volkshuisvesting en Bos van Financiën om hen voortaan vennootschapsbelasting te laten betalen....

Van onze verslaggeefster

Volgens Remkes en Bos kunnen de fiscale vrijstellingen die woningcorporaties tot nog toe hadden, marktverstorend werken. Als onderdeel van de operatie voor markwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit besloten zij dat de vrijstelling voor overdrachtsbelasting en vennootschapsbelasting moet worden afgeschaft.

Volgens Van Leeuwen van Aedes lekt er als gevolg van dit plan geld van de volkshuisvesting naar Financiën weg. 'De winst die corporaties maken door de verkoop van woningen, wordt straks afgeroomd met 37 procent belasting. En dat terwijl wij de opdracht hebben om de komende jaren 500 duizend woningen te verkopen.'

Volgens hem financieren de woningcorporaties met de winst die zij maken, de herbouw van oude stadswijken en het opzetten van bijvoorbeeld woonzorgcentra.

'Ik vind het onbegrijpelijk dat staatsssecretaris Remkes hiermee heeft ingestemd', zegt Van Leeuwen.

Het ministerie van Financiën laat weten dat er nog onderzoek wordt gedaan naar het effect van de nieuwe belastingregeling op de herstructurering van de oude stadswijken.

Het afschaffen van de belastingvrijstellingen zou op 1 januari 2003 moeten ingaan. Volgens het ministerie van Financiën gaat het om 'veel geld'. Hoeveel is niet te zeggen, omdat er nu een vrijstelling geldt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden