Wooncorporatie in last na wanbeleid

De woningcorporatie De Kleine Meierij uit Rosmalen heeft zichzelf aan de rand van de afgrond gebracht door te veel geld te lenen, bonussen en 40 procent te veel te betalen voor aankopen.

Dat blijkt volgens directeur Simon Jansen uit drie recente onderzoeken naar de misstanden bij de sociale verhuurder. Jansen is sinds medio vorig jaar directeur bij DKM. Zijn voornaamste taak is te voorkomen dat de woningcorporatie omvalt als gevolg van de onverantwoorde bedrijfsvoering in het recente verleden.

Uit de onderzoeken is onder meer gebleken dat de organisatiekosten bij DKM 30 procent hoger liggen dan elders in de corporatiebranche. Zo rijden 17 van de 49 personeelsleden in een lease-auto. Die moeten zij direct inleveren. Ook worden alle extra’s van het personeel bovenop de cao geschrapt.

Salarisschalen
Jansen zegt niet te kunnen tornen aan de salarissen. Zijn voorganger zou bij zijn pensionering extra salarisschalen hebben toegezegd. Janssen wil daarop niet ingaan.

De grootste financiële tegenvallers zitten in de leningen- en vastgoedportefeuille. Jansen: ‘Er is zo veel geld geleend bij de Bank Nederlandse Gemeenten dat we bij ongewijzigd beleid failliet kunnen gaan. We zijn bezig projecten uit te stellen of te verkopen om orde op zaken te stellen.’

Uit de onderzoeken kwam ook naar voren dat de corporatie zo’n 40 procent te veel betaalde bij het handelen in vastgoed, woningen en grond, en bij het verlenen van opdrachten aan bouwers en aannemers. Jansen: ‘Ik trof een gesloten, naar binnen gekeerde cultuur aan. Als je transparant werkt, kunnen dit soort dingen niet gebeuren.’ Volgens Jansen is geen onderzoek verricht naar mogelijk frauduleus handelen.

Rosmalen en Den Bosch
DKM is een middelgrote woningcorporatie en bezit circa 3.500 woningen in Rosmalen en Den Bosch. Ook is de corporatie actief op de Vinexlocatie De Groote Wielen, ten oosten van Den Bosch.

De afgelopen tijd kwamen meer woningcorporaties in problemen door fraude of mismanagement. Naar aanleiding van vastgoedaffaires bij het Amsterdamse Rochdale en de gereformeerde bejaardenhuisvester SGBB in Hoofddorp staan de integriteit en het toezicht op de corporaties weer prominent op de politieke agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden