Woonbladen aarzelen over de juiste kleur

De woonbladen spelen deze maand genadeloos in op het voorjaarsgevoel. Om duistere redenen voelt de Nederlander in april een sterke drang om te gaan schilderen....

NOEL VAN BEMMEL

De bladen wakkeren deze onrust bij de lezer graag aan. 'April: de eerste stap over de drempel van de lente. Een goed moment om andere kleuren voor uw huis te kiezen', zo gooit VT Wonen olie op het vuur. Volgens het blad, dat een oplage van bijna 186 duizend stuk haalt, kan de moderne Nederlander niet meer om de nieuwe woonpasteltinten heen. Die zijn herkenbaar aan 'de tere, ietwat poederige uitstraling van eierschalen'. Vier staalkaarten, van Nairobi zachtbeige tot Colorado nuancerood, kunnen direct aan de verfverkoper worden overhandigd. De lezer kan daarna beter het blad wegleggen, want verderop blijken de oud-Hollandse tinten Broeker Grijs en Rijtuigengroen dè trend van het moment. Uitgever VNU levert deze maand bij VT Wonen (8,50 gulden) ook een aparte special over 'de trendkeuken van nu'. Die blijkt vooral te bestaan uit veel matglas en glimmend metaal, met hier en daar 'Portugese tinten'. De kookinstallatie is begroot op zesduizend gulden.

Ook het tweemaandelijkse blad Elle Wonen legt deze maand 'het accent op kleur'. Maar dan wel op purper en azuur. De Nederlandse versie van Elle Decoration heeft een oplage van 65 duizend stuks en biedt voor 9,95 gulden niet alleen aluminium prullebakken en verbouwde boerderijen, maar ook een portret van de Duitse badkamerontwerper Dieter Sieger. Zijn 'deconstructivistische-avantgarde' badkamers leverden hem de bijnaam 'badkamerpaus' op. Volgens hoofdredactrice A. Vlasblom kiest het Franse moederblad vooral voor klassieke interieurs - met veel stapeltjes kunstboeken -, maar past zij Elle Wonen aan bij noordelijke voorkeuren. 'Veel design dus en àls we antiek fotograferen, dan industrieel antiek zoals vitrinekasten.' In de oplagestrijd met VNU geeft het blad ook een extraatje weg, in de vorm van een vijftig pagina's omvattende winkel- en restaurantgids van Londen.

De moeder van alle woonbladen is het Britse House & Garden, dat voor 11,95 gulden in de kiosk ligt. Het uiterst klassieke blad heeft een oplage van ruim 160 duizend en is dit jaar verkozen tot International magazine of the year.

In House & Garden wordt er dit voorjaar niet geschilderd, maar behangen. Geen slap papier, maar geweven damast. De griffioen- en urn-motieven zijn volgens de redactie na vierhonderd jaar nog steeds populair. Verder een fotoserie van de bloemrijke salon van de negentiende-eeuwse componist Frédéric Chopin, waarin hij stiekem zijn minnares George Sand ontving. 'The sensual floral scents must have been intoxicating.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden