Woningwereld vindt H-woord geen taboe

Brancheorganisaties enthousiast over oproep makelaarsvoorzitter Hukker tot reddingsplan.

Den Haag - Brancheorganisaties van huizenbezitters, huurders en verhuurders willen spoedig om de tafel zitten om een nationaal woningakkoord te smeden. De hypotheekrenteaftrek mag daarbij ook ter discussie komen te staan. Dat zeggen de Vereniging Eigen Huis, huurdersvereniging de Woonbond en corporatiekoepel Aedes.


Deze organisaties reageren enthousiast op het voorstel van makelaarsvoorman Ger Hukker om met een gezamenlijk reddingsplan de woningmarkt uit het slop te trekken. 'Het is tijd dat er iets gaat gebeuren', zegt woordvoerder Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. 'Wij zijn blij met de oproep van Hukker', zegt directeur Mark Calon van Aedes. 'We moeten serieus gaan praten', meent directeur Ronald Paping van de Woonbond.


Bij een woningakkoord moet alles bespreekbaar zijn, vinden de betrokkenen, dus ook de hypotheekrenteaftrek. Maar ook de overdrachtsbelasting en de huurregels moeten bijvoorbeeld worden aangepakt, zo stellen de partijen.


Alleen de huizenbouwers staan afwijzend tegenover het voorstel van Hukker. 'De aftrek werkt niet verstorend, dus hoeft ook niet besproken te worden', zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Bouwend Nederland.


De brancheorganisatie voor projectontwikkelaars Nepron denkt zelfs dat een gesprek zal leiden tot het opnieuw opleven van de onrust, zegt voorzitter Wienke Bodewes van Neprom. 'De huizenmarkt is enorm ingewikkeld en telt veel imperfecties. Gesprekken om het op te lossen zullen daardoor lang slepen en langdurig tot onrust leiden.'


Voorzitter Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelde vrijdag dat de politieke bezweringsformule rond de hypotheekrenteaftrek is uitgewerkt. Huizenbezitters gaan er al van uit dat deze aftrek op termijn zal gaan verdwijnen. Daarom zou het verstandig zijn snel helderheid te verschaffen, vindt Hukker.


Calon van Aedes deelt zijn visie. 'Beter snelle pijn, dan langzame pijn. Er is tenslotte de wisdom of the crowds, de wijsheid van de massa. Iedereen beseft dat de hypotheekrenteaftrek onhoudbaar is en weet dat de huizenprijzen te hoog zijn. Dan kan je beter snel aanpassingen doorvoeren.'


'Wij staan niet afwijzend tegenover wijzigingen van de aftrek', zegt André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. 'Alleen over het moment en de wijze waarop moeten we duidelijke afspraken maken.'


Met het initiatief om een woningakkoord te sluiten reageren de partijen op de afwachtende houding van het kabinet-Rutte. Onder regie van minister Donner wil het kabinet alleen enkele aanpassingen invoeren voor huurders.


De partijen willen nu zelf een plan maken en dat presenteren aan het kabinet. De medewerking van het kabinet is wel nodig, aangezien de overheid verantwoordelijk is voor de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Als het kabinet niet thuis geeft, kan een uitgewerkt reddingsplan wel klaar liggen voor een nieuw kabinet.


De Vereniging Eigen Huis wil net als bij bijvoorbeeld de Stichting van de Arbeid of de SER een aparte instantie oprichten om het woningakkoord te smeden. Deze Stichting van het Wonen moeten de onderhandelingen gaan stroomlijnen. Want alle betrokkenen erkennen dat iedereen concessies moet doen. 'Er moet water bij de wijn', zegt Calon. Hij vindt ook dat de gesprekken het beste achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden, omdat anders onderhandelingen te veel worden verstoord.


De belanghebbenden hebben enkele maanden geleden al eens een eerste inventariserend gesprek gevoerd. Hukker wil dit overleg serieus voortzetten.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden