Woninginstituut stuit nu al op makelaars

Het Nationaal Woninginstituut (NWI), de gloednieuwe databank voor alle beschikbare koop- en huurhuizen, lijkt een doodgeboren kind. Gisteren hebben de makelaarsverenigingen LMV en VBO het instituut de wacht aangezegd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De LMV (Landelijke Makelaarsvereniging) en VBO (Vereniging van Bemiddelaars in Onroerend Goed) zijn sinds 1996 betrokken bij Koophuisnet, de geflopte voorloper van het NWI. Omdat de oprichters van Koophuisnet, de consumentenvereniging Eigen Huis en het Kadaster, op 31 december 1997 in alle stilte in zee zijn gegaan met de uitgeverij EEP, hebben deze twee makelaarsclubs hun leden geadviseerd geen gegevens meer aan het NWI te verstrekken. Het NWI is daarom voor het bestand van koophuizen volledig aangewezen op informatie van individuele makelaars.

'De aanwezigheid van uitsluitend commerciële partijen bij het NWI biedt ons op lange termijn onvoldoende waarborgen voor onafhankelijkheid', zegt directeur J. van Bijsterveldt van de LVM. 'We zijn vol enthousiasme in zee gegaan met het oude Koophuisnet, dat was opgezet door twee ideële, onafhankelijke organisaties. Maar toen kwam deze wending nog niet in het verhaal voor.'

Bij de oprichting van Koophuisnet was de makelaars inspraak en zelfs een vetorecht beloofd, maar de toegezegde Gebruikersraad is er nooit gekomen. Eigen Huis en het Kadaster hebben vorig jaar op eigen houtje EEP bij hun plannen betrokken. De uitgeverij, die de site op het Internet en een krant met 'het volledige aanbod' van huur- en koopwoningen' exploiteert, heeft een belang van 40 procent in NWI. Eigen Huis en het Kadaster hebben elk, net als de huurdersorganisatie Nationale Woningraad, 20 procent.

De LMV vindt de door EEP uit te geven Woningcourant een bedreiging voor de makelaars, die vaak met veel succes adverteren in regionale bladen. Als de overeenkomst tussen EEP en het NWI over tien jaar kan worden opgezegd, is de kans volgens Van Bijsterveldt groot dat de makelaars niet meer om EEP heen kunnen omdat de andere kanalen zijn afgesloten.

De LMV, die driehonderd makelaars telt, heeft zijn leden ondubbelzinnig opgeroepen geen gegevens aan het NWI te verstrekken. Maar VBO-voorzitter S. Wind heeft zijn leden alleen laten weten 'dat de vereniging niet staat te juichen over het NWI'. VBO is volgens Wind contractueel verplicht gegevens te leveren. Maar hij lijkt er niet rouwig om te zijn als de 412 VBO-leden dwars zouden gaan liggen. Wind dreigt met juridische acties als het NWI de beloofde zeggenschap niet garandeert.

Vlak voor de presentatie van het NWI haakten ook de 140 ERA-makelaars af. De machtige NVM, die 2760 leden telt, had al eerder voor de eer bedankt.

'Het NWI wordt hierdoor zeker niet ten grave gedragen', zegt directeur D. van Leeuwen van het NWI. 'We wisten van het begin af aan dat we zouden moeten werken met individuele makelaars. Pas op de ledenvergadering van de branche-organisaties wordt over deelname beslist. We nemen de tijd om de zaak uit te werken.'

Directeur H. van Herwijnen van de vereniging Eigen Huis zegt 'niets te begrijpen' van de wrevel van de LMV en VBO. 'We hebben op 22 januari met hen gesproken. De persconferentie was pas op 2 februari.'

Hij erkent dat hij al op 31 december een akkoord bereikte met EEP. 'Het is logisch dat we daarover alleen contact hebben gehad met de contractspartijen. We nodigen daarvoor de hoofdredacteur van de Volkskrant toch ook niet uit.' Tijdens een toelichting op de plannen van het NWI beweerde Van Herwijnen stellig dat de NVM-makelaars zich 'binnen een half jaar' bij het NWI zouden aansluiten.

Het NWI heeft enkele dagen geleden zelf een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, omdat de landelijke dagbladen weigerden een advertentie van het instituut op te nemen.

De krantenuitgevers zeggen dat ze geen oproep willen plaatsen om bij een concurrent te adverteren. Maar volgens EEP-directeur E. van de Steeg is er sprake van kartelvorming. De afgelopen week is het televisiespotje van het NWI, waarin wel reclame voor makelaars wordt gemaakt, al enkele keren uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden