Woningen Vestia naar Duitse koper

Probleem-corporatie Vestia moet woningen verkopen om te overleven. Het Duitse Patrizia biedt uitkomst.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - De in problemen geraakte woningcorporatie Vestia verkoopt ongeveer 5.500 woningen aan de Duitse vastgoedinvesteerder Patrizia. Daarmee is een bedrag gemoeid van 578 miljoen euro. Het gaat om woningen in zowel de sociale als vrije sector, verspreid over heel Nederland. Niet eerder werd in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht, zo heeft Vestia donderdag bekendgemaakt.

Patrizia Immobilien AG is een beursgenoteerd vastgoedbedrijf dat actief is in meer dan tien landen. De waarde van de vastgoedportefeuille van het van oorsprong Beierse bedrijf is 13

miljard euro. De helft bestaat uit commercieel vastgoed, de andere helft is woningbouw. Iets meer dan 4 procent bestaat uit bezittingen in de Benelux. De Nederlandse woningmarkt is aantrekkelijk om in te investeren, zegt Andreas Menke van Patrizia. 'De waarde van de woningen is stabiel, ook op de langere termijn. En heel belangrijk: de bevolking is, zeker in vergelijking met Duitsland, jonger en dat betekent dat er een grote vraag naar woningen blijft.'

De Rotterdamse woningcorporatie liet eerder dit jaar weten zich geheel te willen terugtrekken in de thuisregio Den Haag-Rotterdam. Tot 2022 wil Vestia haar woningen met ongeveer eenderde terugbrengen, van een kleine honderdduizend naar 65 duizend. Dat moet de corporatie er op termijn weer financieel bovenop helpen.

Vestia heeft bijna de hele woningcorporatiesector aan de rand van de afgrond gebracht doordat kasbeheerder Marcel de Vries en Vestia-directeur Erik Staal voor vele miljarden aan derivatencontracten sloten. Met deze riskante en complexe beleggingen ging de Rotterdamse woningcorporatie voor 2 miljard euro het schip in en kwam aan de rand van een faillissement te staan. Om te overleven, moet Vestia woningen verkopen. Eerder dit jaar verkocht het bijvoorbeeld al 1.422 studentenwoningen en 97 parkeerplaatsen in Rotterdam aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH).

Het pakket woningen dat Vestia nu in de verkoop had, betrof aanvankelijk 6.500 woningen. Maar gedurende het proces heeft Vestia besloten een specifiek deel, het zorgvastgoed, niet te betrekken in de transactie. Het gaat om Herbergiers- en Thomashuizen, kleinschalige zorgformules voor mensen met geheugenproblemen of een verstandelijke handicap. Als dit vastgoed zou worden overgenomen door een commerciële partij als Patrizia, zouden veel mensen hier niet meer gesubsidieerd kunnen wonen. Voor de huurders die wel overgaan naar Patrizia verandert er weinig, omdat 70 procent van de woningen in de sociale sector valt en ook commerciële partijen zich aan de Nederlandse wet moet houden.

Patrizia werkt voor de aankoop van de Vestia-woningen samen met een groot Duits pensioenfonds. Volgens Patrizia is er sinds de financiële crisis meer belangstelling voor het beleggen in stenen. Hoeveel rendement het bedrijf haalt, wil Menke niet zeggen. Het is beduidend meer dan de 1 tot 1,5 procent die Duitse staatsobligaties opleveren. Het vastgoedbedrijf belegt ook geld van Nederlandse pensioenfondsen, waaronder sinds 2007 het ABP.

De deal tussen Vestia en Patrizia moet nog worden goedgekeurd door autoriteiten en toezichthouders. Naar verwachting kan de transactie eind dit jaar worden afgerond.

undefined

65 DUIZEND WONINGEN WIL VESTIA OVERHOUDEN VAN DE HONDERDDUIZEND DIE DE CORPORATIE NU NOG BEZIT.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden