Woningcorporaties tegen huurbeleid

Een meerderheid van de woningcorporaties keert zich tegen het plan van Minister Dekker van VROM om belasting te heffen op huurhuizen....

Van onze verslaggevers

Bij een stemming onder de sociale verhuurders bleek dat meer dan dehelft van de corporaties tegenstander is van een afspraak tussen Dekker enAedes. De minister wil geld innen bij de corporaties en hen in ruildaarvoor de mogelijkheid geven om de huren van hun woningen extra teverhogen.

De weerstand tegen dit plan groeit. Vestia, de grootste woningcorporatievan Nederland stapte eerder al uit Aedes uit onvrede over de opstelling vande vereniging in de onderhandelingen. Donderdag maakte ook Portaal, de opeen na grootste sociale verhuurder van het land, bekend faliekant tegen deplannen van Dekker en Aedes te zijn.

Ook projectontwikkelaars, particuliere verhuurders,bewonersorganisaties, huurders en steeds meer lokale bestuurders keren zichtegen de huurplannen van Dekker. Die kregen bij degemeenteraadsverkiezingen veel kritiek.

Het Kamerdebat over het huurbeleid wordt waarschijnlijk opnieuwuitgesteld. Dekker slaagt er al twee weken niet in te antwoorden op vragenuit de Kamer. Eerder deze week liet de bewindsvrouw weten dat ze nogallerlei wetgeving moet aanpassen. Daardoor is de kans klein dat hethuurbeleid voor 1 juli wordt ingevoerd. Dekker vindt dit onacceptabel omdatin mei 2007 landelijke verkiezingen plaatsvinden. Een nieuwe (linkse)coalitie zal een streep door haar plannen zetten, zo is de verwachting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden