Woningcorporaties kunnen miljard besparen

Woningcorporaties kunnen jaarlijks zo'n 1 miljard euro besparen door doelmatiger te werken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Dat stellen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Vrije Universiteit Amsterdam in een artikel dat vrijdag verschijnt in economenblad ESB.

Zij onderzochten de kosten en prestaties van alle vierhonderd woningcorporaties en ontdekten dat er grote onderlinge verschillen zijn in efficiëntie en effectiviteit. Wanneer alle verhuurders het zo goed zouden doen als hun beste collega's zouden zij zo'n 1 miljard euro minder kwijt zijn.

Namen en rugnummers van goed en slecht presterende verhuurders geven de onderzoekers niet. Onderzoeker Jacob Veenstra van de RuG: 'Daarover hebben we afspraken gemaakt met het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financieel toezichthouder op de woningcorporaties, die ons belangrijke data voor het onderzoek heeft geleverd. Het is aan hen om te beslissen of wij de prestaties van individuele organisaties mogen prijsgeven.'

De doelmatigheid van corporaties is al een tijd een doorn in het oog van onder anderen politici. Het CFV constateerde de afgelopen jaren een aantal keer dat de bedrijfskosten te hard oplopen. Het is een van de thema's die de parlementaire enquête woningcorporaties onderzoekt. In de recente discussie over de 'verhuurdersheffing' van 1,7 miljard euro, kregen de hevig protesterende corporaties hun spilzucht geregeld voor de voeten geworpen.

Ook Aedes, de vereniging van Woningcorporaties, heeft al toegegeven dat het binnen de sector aanzienlijk efficiënter kan. De huisvesters kunnen volgens Aedes voor 2017 zo'n 20 procent van hun kosten drukken, dat komt neer op 800 miljoen euro.

In een akkoord dat de corporaties twee weken geleden sloten, is al vastgelegd dat er een zogeheten 'corporatie benchmark centrum' komt. Zo kunnen de verhuurders hun prestaties onderling vergelijken.

De onderzoekers hebben alvast een eigen 'benchmark' gedaan. Om de doelmatigheid van corporaties te meten, ontwikkelden ze verschillende modellen. Steeds werd gekeken naar de verhouding tussen het geld dat de verhuurders besteden en de prestaties die zij in ruil daarvoor leveren.

Uit alle modellen blijkt dat de corporaties hun bedrijfsvoering aanzienlijk kunnen verbeteren. De conservatiefste schatting komt uit op 700 miljoen euro. Het gemiddelde over alle modellen was zo'n 1,2 miljard euro.

Het is nog niet duidelijk op welke onderdelen van de bedrijfsvoering de grootste besparingen te halen zijn. 'Dat zal een toekomstig onderzoek moeten uitwijzen', zegt Veenstra.

In een reactie stelt het CFV dat 'het onderzoek interessante aanknopingspunten lijkt te bieden om de efficiency bij corporaties te verbeteren'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden