Woningcorporaties: 14.600 huizen voor vluchtelingen

Woningcorporaties in Nederland willen de komende drie jaar 14.600 nieuwe woonplekken realiseren voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het gaat om nieuwe en omgebouwde woningen. Dit blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes onder 135 corporaties.

Redactie
Vluchtelingen bij de tijdelijke noodopvang Heumensoord. Beeld anp
Vluchtelingen bij de tijdelijke noodopvang Heumensoord.Beeld anp

Hoe concreet de plannen zijn kan Aedes niet zeggen. Wel dat de woningen er moeten komen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders en hebben daarvoor de hulp van corporaties nodig. Bijna de helft van de 14.600 woonplekken zullen gezinswoningen zijn. De andere helft bestaat uit tijdelijke of mobiele woningen en woningen voor alleenstaanden.

Deze staan los van de woningen die voor de reguliere verhuur worden gerealiseerd. 'De corporaties willen iedereen die een woning nodig heeft een woning aanbieden, daaronder vallen ook statushouders', laat een woordvoerder van Aedes weten.

Subsidie

Volgens de enquête maakt een vijfde van de corporaties gebruik van de subsidie voor de huisvesting van vluchtelingen met een asielstatus. Deze is bedoeld voor het bouwen van kamers in nieuwbouwwoningen of omgebouwde panden. De meesten maken hier geen gebruik van, omdat ze dan minder huur kunnen vragen. Een andere reden is dat er geen beschikbare panden zijn.

Corporaties hebben moeite met het huisvesten van deze groep. Dit zou komen door een tekort aan sociale huurwoningen en tegenwerking van bouwregelgeving en bestemmingsplannen. Op dit moment wordt 14 procent van alle vrijkomende en nieuwe woningen toegewezen aan statushouders.

Door de toegenomen vluchtelingenstroom wordt het voor de corporaties alleen maar lastiger om genoeg woningen beschikbaar te stellen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de huisvesting van statushouders.

Lees ook:

Gemeenten zijn naarstig op zoek naar huurwoningen voor vluchtelingen. De gemeente Eemnes overweegt zelf woningen te kopen om die te verhuren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden