Woningbouwcorporaties eindelijk aangepakt

Minister Dekker van VROM staat voor een lastige klus: ze moet dit begrotingsjaar bepalen wat de woningcorporaties wel en niet mogen....

De aanpak van de oude stadswijken loopt spaak doordat niemand precies weet waar de corporaties verantwoordelijk voor zijn. Moeten ze scholen bouwen en plantsoenen aanleggen? Zijn ze ook verantwoordelijk voor daklozenopvang? Welke rechten hebben huurders?

Gelijktijdig presenteert ze haar visie op de woningmarkt. Onvermijdelijk doemt de hypotheekrenteaftrek dan op, het belastingvoordeel dat de liberale politica als eerste binnen het kabinet ter discussie durfde te stellen. De invloed van Europa op de volkshuisvesting komt ook aan de orde. Het parlement is geschrokken van de kritiek van eurocommissaris Kroes van Mededinging. Die vindt dat de corporaties geen huizen mogen verhuren aan mensen met hogere inkomens.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu presenteert opnieuw plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo moeten de industrie en de landbouw ook de uitstoot van fijnstof beperken. Het palet aan maatregelen bevat inmiddels tientallen grote en kleine maatregelen: roetfilters, biobrandstoffen, belastingverlagingen voor schone auto`s, subsidies voor schone vrachtauto`s.

Dit alles moet het aantal doden door luchtverontreiniging terugdringen én bebouwing weer mogelijk maken. Die werd afgelopen jaar ernstig gehinderd doordat Nederland de Europese normen voor luchtvervuiling overschreed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden