Woningbouw Amsterdam op dieptepunt

De woningbouw in Amsterdam heeft een dieptepunt bereikt. Vorig jaar werden 1775 woningen opgeleverd, dit jaar 1875. Een paar jaar geleden was Amsterdam nog goed voor vier tot vijfduizend woningen per jaar....

Van onze verslaggever Arnold Koper

Dat blijkt uit een uitgave van de Stedelijke Woningdienst over 'de nieuwe woningnood' die morgen verschijnt.

Nogal wat projecten worden vertraagd door complexe procedures, of lopen spaak op de hoge aanneemsom die bouwers vragen. Veel projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en architecten beschuldigen de gemeente ervan daaraan bij te dragen door grondprijzen in rekening te brengen die oplopen tot 50 tot 60 procent van de verkoopprijs van een nieuwbouwwoning.

In een interview met Het Financieele Dagblad liet staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting maandag weten dat het ministerie met de grote projectontwikkelaars en de Vereniging Nederlandse Gemeenten werkt aan afspraken om de grondprijs aan banden te leggen.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is in Amsterdam inmiddels gestegen tot 6000 gulden per vierkante meter. Voor veel middeninkomens en starters op de woningmarkt zijn zulke bedragen niet meer op te brengen.

Tijdens een conflict tussen de gemeente en het consortium dat IJburg bouwt, eiste wethouder Stadig van woningbouw dit voorjaar dat de marktpartijen zich hielden aan de afspraak dat 40 procent van de woningen voor middeninkomens betaalbaar blijft. Om de bouwkosten te drukken, schrapten de projectontwikkelaars toen veel luxe uit hun plannen. Maar het eind van het liedje was dat het aantal middeldure koopwoningen daalde van 40 naar 20 procent van de 18 duizend woningen die het komende decennium op IJburg worden gebouwd. Het aandeel van de dure koopwoningen steeg van 30 naar 50 procent. De rest (30 procent) valt in de sociale sector.

In Amsterdam gaan steeds meer stemmen op om de sociale woningbouw op nieuwbouwprojecten in te krimpen, omdat daar elders in de stad al een zeer ruime voorraad van bestaat. Daarin zitten vaak mensen met middeninkomens die best een betere (en duurdere) woning zouden willen. Als die er zou zijn.

De voorzitter van de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties, G. Anderiese, wil de doorstroming vanuit de 'sociale voorraad' bevorderen door meer dure huurwoningen (1000 - 2000 gulden per maand) te bouwen. Ook Remkes zegt daarvoor te voelen. Hij verwijt de woningbouwcorporaties echter daar niet al lang mee bezig te zijn.

In Amsterdam wordt nu nog niet de helft van het jaardoel (4000 woningen) gehaald.

Ook elders stagneert de woningbouwproductie. Volgens de laatste cijfers van het ministerie worden dit jaar 71 duizend nieuwe woningen opgeleverd en volgend jaar 60 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden