Wonen op Vlieland dubbel zo duur als op Ameland

Inwoners van Vlieland betalen ruim twee keer zoveel aan gemeentelijke woonlasten als die van Ameland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Atlas van de Lokale Lasten van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen....

Van onze verslaggever

Op de lijst van duurste plaatsen staat Vlieland (1723 gulden per jaar aan onroerendezaakbelasting, rioolrecht en reinigingsheffing) op de vierde plaats, na Abcoude (1840 gulden), Diepenveen (bij Deventer) en Elst.

Ameland (825 gulden) bezet de zesde plaats op de lijst van goedkoopste gemeenten van Nederland. Alle lasten zijn op Vlieland hoger dan op Ameland, maar ook de waarde van het onroerend goed ligt er aanzienlijk hoger.

Oostburg (689 gulden) is met zijn woonlasten de goedkoopste, maar deze Zeeuwse gemeente ligt in het duurste waterschap van Nederland (Zeeuws Vlaanderen).

Wanneer de waterschapslasten worden meegeteld, is het het goedkoopst wonen in Katwijk (1101 gulden). Na Katwijk volgt Groesbeek. De duurste plek om te wonen is Abcoude. In het duurste gedeelte liggen de woonlasten, inclusief waterschapslasten, op 2326 gulden per jaar, ruim het dubbele van Katwijk.

Bij de reinigingsheffingen is het principe 'de vervuiler betaalt' in opkomst. Het aantal gemeenten waar de heffing afhangt van de hoeveelheid aangeboden huishoudelijk afval, steeg dit jaar van 6 naar 10 procent. Door de burger per kilo of per zak te laten betalen, kan het aanbod van afval worden beperkt.

Ook de benadering dat welgestelden meer betalen en dat laagstbetaalden worden ontzien, wint aan populariteit. Zo verlaagden 23 gemeenten dit jaar het rioolrecht of de reinigingsheffing onder gelijktijdige verhoging van het ozb-tarief. Daar staat tegenover de trend van een grotere kostendekking van riolering en reiniging (onder verlaging van het ozb-tarief), die door twintig gemeenten werd gevolgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden