Wonen met gevaar naast de deur

Wie in de buurt van industrieterrein Moerdijk woont, ontkomt haast niet aan de vraag: is dit nog leefbaar?

MOERDIJK - De explosie en enorme brand bij Shell Moerdijk hebben de bewoners van het aanpalende dorp nog eens met de neus op de feiten gedrukt: ze wonen naast een groot industrieterrein dat volgens de plannen van gemeente, provincie en havenschap zelfs flink gaat uitbreiden. De twijfels over de leefbaarheid van het dorp zijn door het ongeluk van dinsdagavond, waarbij twee lichtgewonden vielen, alleen maar versterkt.


Burgemeester Jac Klijs gaf woensdag tijdens een persconferentie toe dat de bewoners er niet geruster op zijn geworden door het incident. Hijzelf blijft geloven in de leefbaarheid van het dorp. Twee weken geleden nog maakte hij bekend dat de gemeente 8 miljoen euro wil investeren in het dorp van 1.150 inwoners, min of meer als compensatie voor de havenuitbreiding.


Vooral sinds oud-minister Ed Nijpels in oktober in een adviesrapport concludeerde dat de havenuitbreiding op gespannen voet staat met de leefbaarheid, heerst er onrust in Moerdijk. Menig bewoner opperde dat het dorp beter kan worden opgeheven. Uit een enquête van de gemeente bleek ruim de helft van de bevolking geen toekomst meer te zien in het Brabantse dorp.


Huiseigenaren waren vooral bezorgd om de waarde van hun bezit. In heel Nederland is de huizenmarkt niet bijster goed, maar die zit in Moerdijk helemaal in het slop. Huiseigenaren vreesden zelfs met onverkoopbare huizen te blijven zitten.


Daarom heeft de gemeente de zogenoemde Moerdijkregeling in het leven geroepen: eigenaren kunnen hun huis aan de gemeente verkopen tegen een gegarandeerde prijs van 95 procent van de taxatiewaarde (peildatum 1 januari 2013). De regeling, die nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad, zal volgend jaar ingaan.


'We bieden de bewoners een oplossing voor de financiële onzekerheid', zei burgemeester Klijs bij de presentatie vorige maand. 'Want zekerheid is ook leefbaarheid.' Als een woning niet binnen een half jaar op de reguliere wijze is verkocht, kan de eigenaar het huis aan de gemeente verkopen. 'Het is een vangnetconstructie', aldus Klijs. Ook kopers van woningen in Moerdijk kunnen straks aanspraak maken op de regeling. Zo hoopt de gemeente de woningmarkt vlot te trekken.


Over details wordt nog gebakkeleid. Veel bewoners willen het liefst 100 procent van de taxatiewaarde. Maar de gemeente wil de regeling niet te aantrekkelijk maken, om massaal vertrek uit het dorp te voorkomen. 'Wij gaan uit van het behoud van het dorp', zei Klijs. Ook Nijpels toonde zich tevreden: 'De bewoners hebben nu een keuze. Vertrekken of de kat uit de boom kijken. De regeling geeft financiële zekerheid.'

Chemie-Pack

Burgemeester Klijs benadrukte gisteren dat de brand bij Shell, waarbij een reactorvat door nog onbekende oorzaak ontplofte, niet te vergelijken is met de brand bij Chemie-Pack drie jaar geleden. Een luchtalarm vond hij niet nodig: 'We wisten snel wat er in de lucht zat: geen gevaarlijke stoffen. De rook steeg recht op. Je moet met een luchtalarm oppassen dat je de mensen niet nog meer schrik aanjaagt.'


Toevallig werd gisteren een boek gepresenteerd ('Vuurdoop') over de brand bij Chemie-Pack en de nasleep daarvan. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Die bracht ook een kort bezoek aan Shell Moerdijk en zei de indruk te hebben dat er lessen zijn geleerd uit de brand bij Chemie-Pack: 'De brandweer was snel ter plaatse. Omwonenden zijn snel geïnformeerd. Er is buitengewoon adequaat gereageerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden