Wonen in een Jenga-toren in Beiroet

Drie Nederlandse architecten scoren internationaal aandacht met een iconische woontoren in Beiroet die deze week in gebruik is genomen. The Cube van Orange Architects is een vijftig meter hoge toren van 'gestapelde villa's': woonlagen die ogenschijnlijk hots en knots op elkaar liggen, maar in werkelijk is het een vernuftige constructie van gedraaide plattegronden en afwisselende buitenruimtes met panoramisch uitzicht over de stad.

Bob Witman
The Cube. Beeld Matthijs van Roon
The Cube.Beeld Matthijs van Roon

Het gebouw valt niet alleen op bij de bewoners van de hoofdstad van Libanon, waar de laatste jaren veel spraakmakende hoogbouw verrijst. Ook de 'spekkoek' van de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron, 'Beirut Terraces' (2013), is een blikvanger. The Cube is inmiddels op populaire designblogs als Designboom en Archdaily gepubliceerd. 'Een instant classic', zegt architect Michiel Hofman van Orange trots.

De aandacht voor The Cube legt Orange geen windeieren. In Sint Petersburg won het bureau samen met het Rotterdamse KCAP Architects & Planners in december een prijsvraag voor het masterplan van een compleet stadsdeel: Vasilievsky eiland. Het is hun tweede grote opdracht in Rusland in korte tijd.

null Beeld Matthijs van Roon
Beeld Matthijs van Roon

Nieuw bureau

Orange Architects is een nieuw bureau, maar de drie oprichters - Jeroen Schipper, Michiel Hofman en Patrick Meijers - hebben elk in Nederland al jaren een eigen bureau. 'Onze gecombineerde expertise levert meerwaarde op bij buitenlandse klanten', stelt Hofman vast. Orange Architects is opgericht na een uitnodiging van een Libanese projectontwikkelaar die de Nederlanders vroeg voor een aantal villa-ontwerpen in Riyadh, Saudi Arabië.

Dit succes stemt overeen met het aarzelend herstel dat de Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA) ziet in de ontwerpsector. 'Sinds 2014 gaat het langzaam omhoog, maar we komen van ver', zegt BNA-directeur Fred Schoorl. De architectuur verloor sinds 2008 de helft van de 20 duizend arbeidsplaatsen en 55 procent van zijn omzet.

Internationale omzet is sinds 2008 belangrijker geworden. 'Vroeger haalde de Nederlandse architecten slechts 1 procent van hun omzet uit het buitenland. Nu is dat bijna 4 procent', zegt Schoorl. Niet alleen grote reputaties als Rem Koolhaas (OMA) en Ben van Berkel bouwen over de grens. 'Ook kleinere bureaus', zegt Schoorl. 'Al lijkt het wel verstandig om de handen in een te slaan als je klein bent, zoals Orange heeft gedaan. Werken in het buitenland kost veel tijd en geld. Het is niet simpel.'

null Beeld Matthijs van Roon
Beeld Matthijs van Roon

Grootste project

The Cube is voor Orange het grootste project tot nu toe. Hun Libanese projectontwikkelaar vroeg in Beirut om een iconisch appartementencomplex op een relatief klein stuk grond aan de stadsrand. 'Vanwege die beperkte perceeloppervlak kozen we een simpel uitgangspunt', zegt Hofman: 'Het maximaliseren van alles: van het oppervlak van de etages, van de buitenruimtes, de lichttoetreding door het draaien van de volumes, van het uitzicht en het maximaliseren van de iconische waarde.'

Elk van de veertien verdiepingen heeft aan twee zijden glasgevels en twee wanden van opengewerkt beton, zodat er een zicht van 360 graden op de stad is. De identiteit van het gebouw wordt bepaald door het constructie-principe. 'het lijkt op een gestapelde Jenga-toren', zegt Hofman, verwijzend naar het houten speelgoed. Er ontstaat een wisselend gevelbeeld doordat de etages steeds een slag worden gedraaid.

Vrijwel alle appartementen zijn inmiddels verkocht op een lastige onroerendgoedmarkt in de Libanese hoofdstad. 'De vierkantemeterprijzen in het centrum liggen tegen rond de 8.000 euro per vierkante meter, hoger dan die in Amsterdam', zegt Hofman.

null Beeld Matthijs van Roon
Beeld Matthijs van Roon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden