Wonen, eten, studeren en excelleren

UTRECHT - Cum laude afstuderen, dat is gemiddeld op het University College in Utrecht. Een kwart van de alumni gaat later promotieonderzoek doen. Gemotiveerdheid is de standaard, een zesjescultuur bestaat niet. De ingrediënten voor succes zijn selectie aan de poort, kleinschalig onderwijs, betrokkenheid en veeleisendheid. Een all inclusive package kost circa 10.000 euro: wonen, eten, studeren en excelleren.


Geestelijk vader Hans Adriaansens was in de jaren tachtig gastdocent op het Smith College in het Amerikaanse Northampton. De exclusieve undergraduate opleiding voor vrouwen inspireerde hem om in 1998 het University College (UC) op te richten. Naar Amerikaans model heeft het bacheloronderwijs een breed karakter, is de voertaal Engels en staat ambitie voorop.


'We kiezen er bewust voor om niet samen te werken met het bedrijfsleven', zegt dean Rob van der Vaart. 'We leven in een hijgerige cultuur, alles draait om geld. Maar al ga je op je kop staan in de politiek, zo zullen mensen nooit worden.'


Vandaar dat het UC de studenten de kans biedt eerst aan verschillende disciplines te snuffelen. Pas na het eerste jaar volgt de declaration of major, de keuze van een van de drie afstudeerrichtingen: humanities, social science of science.


Een brede interesse is echter iets anders dan niet weten wat je wilt. Sollicitanten moeten hun aanmelding uitvoerig motiveren in een gesprek van een uur, ter plekke of via Skype (voor buitenlandse aspiranten). Een goede cijferlijst op het vwo helpt, maar een hoog gemiddelde is niet een van de toelatingseisen. De UC-student onderscheidt zich door maturity, motivatie en een reeks extra-curriculaire activiteiten.


Het UC zoekt een balans in afkomst, geslacht en interesse. Van der Vaart: 'Als we bijvoorbeeld veel aanmeldingen hebben van meisjes die sociologie willen studeren, kan het zijn dat we toch kiezen voor een jongen uit Polen met lagere cijfers, maar wel een unieke inbreng.'


Gemiddeld eenderde van de aanmeldingen wordt toegelaten, omstreeks 230 studenten, waarvan weer eenderde uit het buitenland.


Van der Vaart: 'De selectie is heel arbeidsintensief. Als je het doet, moet je het goed doen. Voor andere universiteiten zou dat een cultuuromslag betekenen. Alleen op cijfers selecteren is niet genoeg, dan wordt het een dorre boel.'


Gevestigd in de oude Kromhoutkazerne van de Utrechtse genie, doet het University College denken aan een Britse kostschool. Gazonnen, statige gebouwen; alleen het geruis van de nabije snelweg verstoort de rust.


De circa zevenhonderd studenten wonen gedurende het jaar op de campus. Ze eten in de dining hall, drinken in de student run college bar en slapen in een room on board. In de zomer moeten ze verplicht verkassen, om in september in een grotere kamer terug te keren.


Rutger Legeland (22) heeft zijn drie jaar erop zitten, liefst zou hij nog even blijven. 'Ik heb me volledig gericht op een sociaal leven op de campus.' Hij studeert af in social science met als specialisatie economie en politiek en was chair in het politics committee, een van de vele studieverenigingen. 'We komen elkaar tegen op de campus. Terwijl we een biertje drinken in de bar, praten we bijvoorbeeld over metafysica.'


Ook over voetbal en vrouwen? 'Ja, ook. Het is een constante mix van het academische en het sociale.'


Het UC is onderdeel van de Universiteit Utrecht. Alle faciliteiten van de UU staan tot beschikking van het College en de vaste UC-staf van omstreeks 35 docenten wordt ondersteund door 140 gastdocenten van de UU. Inbegrepen in de jaarlijkse studiekosten is een solidariteitsheffing van 1.050 euro, waarmee beurzen worden verstrekt aan studenten van buiten Europa. University Colleges zijn er ook in Den Haag, Amsterdam en Maastricht.


Rutger Legeland

Rob van der Vaart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden