Wond

Johan van der Wal beschrijft (Forum, 16 november ) de vergeten lotgevallen van de Nederlandse Koopvaardij in oorlogstijd en legt daarbij de vinger op een nooit geheelde wond ....

R. Bouwmeester en De Bilt voormalig koopvaardijofficier

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden de zeelieden die op de buitengaats verblijvende schepen dienden, in één klap gemilitariseerd. De vaarplicht werd een feit. Dit gebeurde op een manier waarbij in het geheel niet werd gekeken in hoeverre de opvarenden al of niet in staat zouden zijn deze militaire verplichting te dragen.

Alles wat dreef ging de zee op, verplicht bemand door eenieder die op dat moment in het bezit was van een monsterboekje. Zo kon het gebeuren dat 14- en 15-jarigen simpelweg bij de bemanning werden ingedeeld.

De Nederlandse schepen, niet de modernste en ook niet de snelste, waren nauwelijks bewapend en een makkelijke prooi voor Duitse en Japanse onderzeeboten. Het jarenlang dienstdoen in voortdurende (doods)angst dat elk moment een torpedo kon inslaan en je op een afschuwelijke dood kon rekenen, heeft talloze koopvaardijmensen getekend. Een schatting van het aantal getraumatiseerde overlevenden valt niet eens te geven.

Al het legermaterieel dat nodig was om de geallieerde fronten te laten zegevieren, werd dankzij de zeelieden en de burgermilitairen op de plek van bestemming bezorgd - en dat met groot gevaar voor lijf en leden. Het aantal slachtoffers onder de zeelui, vergeleken met leger, marine en luchtmacht, is onevenredig groot geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden