Wonder

ZE HEEFT 'm toch gekregen, die halve pagina van de Volkskrant. Beatrix met haar hand voor de mond, beschaamd, of nee, eerder blozend lachend, als een schoolmeisje dat voor de eerste keer ten dans wordt gevraagd door de leukste jongen van de klas (Claus is trouwens hard op weg de...

Dat is een mooie, on-majesteitelijke emotie, zeker als je bedenkt dat die jongen al meer dan dertig jaar haar echtgenoot is. Weinig huwelijken houden zo lang stand, en nog minder bruiden weten die blos op de wang zo vers te conserveren voor hun man.

Toen de koningin nog een eenvoudig kroonprinsesje was, liet zij zich eens tegen een Kamerlid van de KVP ontvallen niet te kunnen begrijpen hoe iemand toch rooms-katholiek kon zijn. Dat was niet erg handig, to put it mildly, en zeker niet voor iemand in haar positie. Want koninginnen moeten het hebben van het soort verering dat veel wegheeft van die van Maria.

Gerard Reve heeft dat heel precies aangevoeld.

Kijkend naar die foto ben ik meteen geroerd en gesticht. Ik bedoel, ik voel mij op slag een beetje meer Nederlander. Ik heb die vrouw nooit persoonlijk ontmoet, of in levende lijve een glimp van haar opgevangen. Dat begint verdacht veel op wondere werken te lijken.

Na twee weken vol koningshuizen van Hollandse en Belgische makelij weet ik het nu zeker: de monarchie en de parlementaire democratie horen bij elkaar. Een betere combinatie vind je niet.

Waarom? De monarchie, die erfelijke afwijking, die van generatie op generatie voortwoedt, is een voortdurende aansporing om het land nog democratischer te maken, en het bestuur transparanter. Wij hebben dit schrikbeeld in ons midden nodig, om ons eraan te herinneren wat wij niet willen, welke feodale situatie wij koste wat kost moeten vermijden.

En daarom, mijnheer, noem ik mij monarchist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden