Wonderlijke scores bij nieuwe telling

Het zijn wonderlijke scores, 10-0, 7-3, 6-4 en 5-5. Toch kijkt niemand ervan op in Delft. Al jaren wordt bij het internationaal damtoernooi met de puntentelling geëxperimenteerd, om het aantal remises verminderen....

En dat zijn niet de minsten, zeker bij de mannen niet. Drie Russische toppers, wereldkampioen Aleksandr Georgiev, Europees kampioen Aleksandr Schwarzman en Aleksej Tsjizjov, die negen keer de wereldtitel veroverde, doen mee. Net als N'Diaga Samb uit Senegal en de Nederlanders Kees Thijssen en Erno Prosman.

Tsjizjov wint het toernooi, waarin de dammers elkaar eerst een week in klassieke partijen bestrijden. Zaterdag is voor de 'vluggertjes', de rapidpartijen. Afgesproken is dat de zogenaamde verfijnde Delftse telling wordt toegepast. Winst resulteert in 10-0 (in de gewone telling is dat 2-0), bij remise krijgen beide spelers 5 punten (1-1).

Het grote verschil is dat de speler die drie schijven meer heeft, beloond wordt met een overwinning van 7-3, en degene met twee schijven meer met 6-4 zegeviert. In de traditionele telling is die 7-3 of 6-4 ook zo'n vermaledijde 1-1.

Georgiev, Tsjizjov en Schwarzman vinden het prima allemaal. Maar al te vaak hebben ze het zelf meegemaakt, toernooien en tweekampen vol remises. Georgiev zou zelfs een nog verfijnder telling willen, met een bonus voor een speler die slechts een schijf meer heeft.

Het hoogtepunt dit jaar voor de drie Russen is het WK in oktober in Amsterdam. Daar, in zijn woonplaats, zal ook Thijssen aanwezig zijn. De fullprof werd dit jaar voor de derde keer op rij Nederlands kampioen, maar in Delft incasseert hij de ene nederlaag na de andere. Hij eindigt als zesde en laatste.

'Ik heb altijd al concentratieproblemen. Zo speel ik, zo ben ik trouwens ook nationaal kampioen geworden. Maar dat zijn, met alle respect, wel minder sterke tegenstanders die ik dan tref.

'Dat ik nu zo slecht presteer, is geen verrasssing voor me. Ik ben gewoon lichter dan die drie Russen. Zij hebben een ijzeren discipline. Ik ben slapper, kan soms een avond doorzakken of heb geen zin om te trainen. Op dit toernooi heb ik me niet geweldig voorbereid. Dan krijg je juist in dit systeem de rekening gepresenteerd.

'Het is wel een signaal voor me, ik ben niet ontspannen genoeg. Misschien moet ik nu toch eens een fysiotherapeut raadplegen. Om lichaam en geest goed op elkaar af te stemmen.

'Vroeger kon je in een partij overspeeld worden, met drie schijven achter staan en toch remise bereiken. Nu verlies je met 7-3. Ik heb wel eens gezegd dat ik iedereen op remise zou kunnen houden. In Delft kan dat niet meer.

'Begrijp me goed, deze telling vind ik prachtig. Ook al ben ik hier de Kop van Jut. Als je alles optelt, is maar een op de drie partijen remise geworden. Vroeger lag dat percentage tussen de grootmeesters op 60 of 70.

'Jannes van der Wal is er lang geleden al mee begonnen, met die zogenoemde Doordamtoernooien. Dat is uiteindelijk niets geworden. Ik acht de kans groot dat deze telling algemeen wordt ingevoerd.'

Maar dat wil nog niet zeggen dat straks bij het WK anders, Delfts dus, geteld zal worden. Thijssen: 'Dan krijgen we weer te maken met bestuurders. En je weet, die zien niet zoveel in veranderingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden